Pred nekaj dnevi so se svetniki Stranke za napredek krajevnih skupnosti stran od javnosti po dolgih letih zbrali na izrednem kongresu. Prav ti svetniki so nedavno vzbudili pozornost vse Slovenije, ker naj bi pojedli 224 kilogramov mesnih izdelkov v lanskem »veselem decembru«. Na tokratnem kongresu je okoli 15 navzočih udeležencev dosedanjemu predsedniku Jožetu Lombarju povedalo, da ne želijo biti več v stranki.

Stranka za napredek krajevnih skupnosti je na volitvah leta 2010 kandidirala dva župana in z obema uspela. Miran Zadnikar je postal župan Preddvora, Mohor Bogataj pa župan Kranja. V Kranju je stranka sestavila močno koalicijo, župan pa uradno ni član stranke. »Nič ne vem o tem, kaj naj bi se dogajalo v stranki!« je včeraj dejal Bogataj, ki kot župan nikdar ni javno obsodil ravnanja svetniške skupine »županove stranke«, kot ji pravijo v Kranju. Zato pa nam je podžupan in mestni svetnik Janez Frelih povedal: »Ja, nekaj se dogaja. Izrazili smo nezadovoljstvo nad tem, kar se je zgodilo, in trije svetniki smo se odločili za novo stranko.« Frelih je nedavno tudi razkril, da nikdar ni bil na sedežu stranke, ki je kar v domačiji svetnika Lombarja, in zatrdil, da z Lombarjem nista v stiku. Tudi za nas je bil dosedanji predsednik nedosegljiv.

Župan Preddvora Miran Zadnikar pa nasprotno od kranjskega župana ve precej več: »Lombarju smo na kongresu povedali, da ne želimo več biti v njegovi stranki. Ustanavljamo novo, skupščina naj bi se zgodila v tednu dni. Imena še nimamo, v njej pa bomo tisti, ki smo prej delovali v Stranki za napredek krajevnih skupnosti – preddvorski in kranjski del. V Preddvoru smo tudi doslej imeli svoj odbor stranke s transparentnim in jasnim delovanjem. Zakaj ni bilo tako v kranjskem delu in stranki nasploh, pa ne želim komentirati, ker podatkov nimam.«

Medtem pa nezadovoljni kranjski svetniki ne morejo pozabiti, da so bili razglašeni za požrešneže, čeprav tudi sami ne vedo natančno, kje je končalo 224 kilogramov mesnin, ki jih je naročil in prevzel Lombar, plačala pa mestna občina iz proračuna za delovanje svetniških skupin. Prav zaradi tega je stranka, ki ni imela ne tajnika, ne blagajnika, ne evidence članstva, ne rednih kongresov ali sestankov, dokončno začela razpadati. Svetnik Branko Mesec, ki ga kot podpredsednika Lombar niti enkrat samkrat ni povabil na kakršen koli strankarski dogodek, nam je včeraj prav tako potrdil, da nastaja nova stranka, dosedanja pa razpada.