Velenje. Delavci velenjskega Gorenja so včeraj po dobrih štirih urah stavke zadovoljni odšli na delo, saj je predsednik uprave Franjo Bobinac popustil njihovim zahtevam in pisno zagotovil, da jih bo izpolnil. Konec decembra bodo dobili 300 evrov neto božičnice, z januarjem prihodnje leto bodo prejemali plačilo tudi za nadure in nikomur se ni treba bati, da bi ostal brez službe. Prav tako se bo uprava najkasneje do 15. januarja s sindikatom dogovorila o solidarnostnih in enotnih dodatkih k plačam. Če se Bobinac ne bo držal včeraj sklenjenega pisnega dogovora, lahko 16. januarja pričakuje še bolj množično stavko. »Tokrat je stavkalo od 1000 do 1200 ljudi. Naslednjič se jim bodo pridružili še preostali zaposleni,« je zagotovil glavni sindikalist Ivan Vidakovič. Trenutno je tam zaposlenih približno 4500 delavcev.

Čeprav se je stavka za delavce dobro končala, se je Vidakovič počutil izigranega. Ko se je predvčerajšnjim pogajal za višjo božičnico, je bil namreč predsednik uprave neomajen pri odločitvi, da bodo delavci letos dobili le 150 evrov božičnice in da jim višje zaradi finančne izgube pod nobenim pogojem ne morejo izplačati. »Opozoril sem ga, da se to ne bo dobro končalo. Ljudje so namreč delali dvajset sobot zaporedoma in so pričakovali nagrado. Poleg tega je uprava ves čas obljubljala, da bo do konca leta nagradila njihov trud. Nič čudnega ni, da so doživeli šok, ko so izvedeli, da Bobinac vztraja pri nižji božičnici,« je pojasnil sindikalist.

Ljudje so bili tako zelo jezni, da so se povezali med seboj ter se dobesedno prek noči odločili in dogovorili za stavko. Sindikat je namreč ni mogel napovedati, ker je imelo podjetje od koncu devetmesečja izgubo in mu torej po zakonu ne bi bilo treba izplačati nagrade ob koncu leta.

Tako se je dopoldanska izmena na lastno iniciativo, vendar od podpori sindikalistov, že ob 6. uri zbrala pred vhodom v Gorenje in glasno izrazila globoko razočaranje. Čeprav je Bobinac stopil k njim okoli pol osme ure zjutraj in jim takoj obljubil višjo božičnico, so vztrajali še pri drugih zahtevah. »Gotov si, gotov si! Pozabil si na ljudi!« so vzklikali v en glas in dajali vtis, da so pripravljeni stavkati do konca delovnega dne, če svojih ustnih obljub ne bo zapečatil s pisnim dogovorom. Na besedo mu namreč nič več ne verjamejo.