"Zavedanje o pravicah, ki izhajajo iz evropskega državljanstva, je še zlasti pomembno v času ekonomske krize," je opozorila Goršek Mencinova v uvodnem nagovoru ob začetku dvodnevne konference, ki poteka v Ljubljani. Tako je Goršek Mencinova temo današnje konference povezala tudi z evropskim letom državljanov, ki bo prihodnje leto. Ob tem je dodala, da je cilje strategije Evropa 2020 mogoče doseči le z aktivnim evropskim državljanstvom.

Po njenem opozorilu se je treba zavedati, da je povpraševanje na trgu dela zelo različno. V Evropski uniji je tako kljub visoki brezposelnosti približno dva milijona nezasedenih delovnih mest, je spomnila.

Na konferenci, na kateri bo zbrane v teku današnjega dne pozdravila tudi državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje Mojca Škrinjar, se bodo v prispevkih med drugim osredotočili na izobraževanje ranljivih skupin, kot so zaporniki, priseljenci in osipniki.

Poudarili bodo tudi pomen vseživljenjskega učenja za krepitev moči in vpliva starejših prebivalcev. Na popoldanski okrogli mizi pa se bodo vprašali, kako naprej na področju izobraževanja odraslih.

Četrtkov program konference bo vključeval predstavitve primerov dobrih praks, po razpravi pa bodo delo nadaljevali v delavnicah.