Težko bi bilo izbrati samo en trenutek v športno zelo bogatem letu 2012, ki bi najbolj izstopal. Po žlahtnosti kolajn je seveda na prvem mestu Urška Žolnir in njeno slavje na OI v Londonu; prestavila je nekaj mejnikov, med drugim postala prva Slovenka z zlato medaljo na igrah in z njo kronala bogato kariero, ki pa je še ni konec.

Zato pa se je jeseni od aktivnega športa poslovil še en velikan slovenskega športa, ki je tesno povezan z dvema desetletjema slovenske samostojnosti. Iztok Čop je vesla odložil v kot na najlepši način, na vrhuncu, potem ko je v Londonu z bronom v navezi z Luko Špikom še zadnjič v karieri stopil na zmagovalne stopničke in v bogato zbirko odličij dodal še en bron z olimpijskim leskom.

Tisti, ki imajo radi kategorijo uspešne vrnitve v šport, so bili navdušeni nad Primožem Kozmusom. Zlati olimpijec iz Pekinga je že končal kariero, pa se odločil, da bo poskusil še enkrat. Marsikdo je ob tem dvignil obrv in se vprašal, kako uspešen bo. Dvomljivce je Kozmus utišal na lanskem svetovnem prvenstvu v Daeguju, nato pa nadaljeval na letošnji najpomembnejši tekmi sezone, na olimpijskih igrah, kjer je bil od njega boljši le en tekmec in Brežičan si je okrog vratu nadel srebrno olimpijsko medaljo.

Z medaljo pa se je z iger vrnil tudi veteran Rajmond Debevec, ki je rekorder po številu nastopov na tekmah s petimi krogi. London je bila že njegova osma postaja, domov je prinesel tretjo medaljo.

Z olimpijskimi igrami so povezane tudi paraolimpijske in tudi tokrat so slovensko londonsko zgodbo zaokrožili še športniki invalidi, Franček Gorazd Tiršek pa je s srebrom poskrbel, da se slovenska odprava, tako kot z vseh iger od leta 1992, vrača z medaljo.

Uspešno leto tudi za naše zimske športnike

Leto je zaznamovala tudi Tina Maze. Najboljša slovenska smučarka je blestela v sezoni 2011/12 in bila dolgo v igri za skupno zmago v svetovnem pokalu. Nazadnje ji je le malo zmanjkalo, premoč je morala priznati le veliki tekmici Lindsey Vonn. Mazejeva je dobro formo iz prejšnje sezone v novi še nadgradila, saj je ob koncu leta 2012 s petimi zmagami in prepričljivim vodstvom v skupnem seštevku že napovedala, da tokrat misli povsem zares, ko gre za veliki kristalni globus. Leto si bo Črnjanka zapomnila tudi po izdaji svoje pesmi My way is my decision, za katero je posnela tudi video spot, ki so ga oboževalci na YouTubeu dobro sprejeli.

Tudi drugi zimski športniki so bili v iztekajočem se letu uspešni: od smučarja prostega sloga Filipa Flisarja, ki je s prepoznavnimi brki skočil na sceno in osvojil tudi kristalni globus, do uspehov biatloncev, ki so na svetovnem prvenstvu slavili zmago Jakova Faka in srebrno odličje mešane štafete. Fak je podobno kot Mazejeva odlično formo pokazal tudi ob koncu leta, saj je na prvih tekmah nove sezone dosegel svoji prvi zmagi v svetovnem pokalu.

Navduševali so nas tudi skakalci: Robert Kranjec je zmagal na SP v poletih, s sotekmovalci v ekipi pa je bil še bronast, odlično sezono pa je kronal z zmago v domači Planici in malim kristalnim globusom v poletih.

V Planici nov center, na vrhu SZS novo ime

Prav s slednjo je povezana še ena zgodba, tokrat športno-politična. Zgodba o nekdanjem ponosu pod Poncami, ki se je že pred več kot desetletjem podrl, se je nato kot grdi raček vlekla in vlekla ... do letos, ko so (končno) vsi vpleteni znali stopiti skupaj in pozabiti na spore, zdaj pa se s prenovljenimi objekti že kažejo obrisi nordijskega centra, s katerim bodo imeli skakalci in tekači precej lažjo pot do uspehov.

Posredno pa je Planica "kriva" še za eno odmevno dogajanje. Spomladanski spor v Smučarski zvezi Slovenije, ko je imelo dogajanje na kongresu Fis in neuspešna kandidatura za nordijsko SP v Koreji že komaj verjetne zaplete, se je končal z odstopom predsednika SZS Tomaža Lovšeta. Jeseni ga je nasledil nekdanji skakalni as Primož Ulaga in napovedal, da bo v hiši naredil red in beli šport vrnil na pota stare slave.

Kopitarjevi s kralji zasedel hokejski prestol v NHL in postal športnik leta v Sloveniji

Brez zapletov in brez zgodb v ozadju, a z veliko slave, pa se je razpletlo zgodnje poletno dogajanje onstran Atlantika. Še pred nekaj leti bi bila besedna zveza Slovenec in Stanleyjev pokal znanstvena fantastika, leta 2012 pa je postala pravljica s srečnim koncem. Anže Kopitar in njegovi kralji iz Los Angelesa so namreč šli do konca in - po številnih razburljivih tekmah ter za navijače v domovini neprespanih nočeh - dvignili enega najbolj zaželenih pokalov na svetu, Kopitar pa je bil celo prvo strelec končnice. Za uspešno sezono je bil Hrušičan v Sloveniji pred dnevi nagrajen z nazivom športnika leta.

Slavni Stane, kot veliko srebrno posodo nekdanjega kanadskega guvernerja ljubkovalno imenujejo, pa je za en dan prišel tudi v Slovenijo in Kopitar ga je na domači Hrušici predstavil navijačem.

Pozitivna in negativna hokejska zgodba

S hokejem sta letos povezani še dve zgodbi, ena je lepa, druga pa precej manj. Dobra je tista o svetovnem prvenstvu v Ljubljani, ko so dvorano Stožice za teden dni spremenili v ledeno areno in v njej je Slovenija brez poraza (in tudi brez prvega zvezdnika Kopitarja, ki je imel pač takrat polne roke dela v NHL) osvojila prvo mesto ter se vrnila med elito svetovnega hokeja. Slaba pa je jeseniška; leta in leta čudnih dogajanj v klubu iz dvorane Podmežakla, velikanski dolgovi, nejasnosti, kdo je sploh za kaj odgovoren in ob predsedniku, ki vsake toliko odstopi in se vrne na položaj, je šel jeseniški hokej skorajda po gobe. Zdaj ga rešujejo nekdanji igralci, ki so odločeni, da bodo z novim klubom preprečili popoln zaton športa, ki v tem koncu Slovenije pomeni več kot samo šport.

Žreb v Postojnski jami napovedal izjemni Eurobasket?

Pozno jeseni so v Postojnski jami opravili prvo dejanje za največji športni dogodek naslednjega leta. EP v košarki bo za Slovenijo doslej največji izziv, toda zapleta se že pred začetkom. Odpovedi gradnje novih dvoran, zapleti z dovoljenji, selitve predtekmovalnih skupin, spor s krovno organizacijo Fibo glede kotizacij in še kaj so vrgli temne sence na tekmovanje. Ljubitelji košarke zdaj upajo, da bo blesteč dogodek v slovenskem podzemlju le pomenil luč za pravo pot navzgor. Slovenija pa je na žrebu za tekmece dobila Španijo, Hrvaško, Poljsko, Gruzijo in Češko.

Union Olimpija se poslavlja od evrolige

Druga košarkarska zgodba je Olimpijina, saj se je ljubljanskemu ligašu po desetletju povprečnih nastopov izteklo obdobje z zagotovljenim mestom v evroligi in tja se lahko vrne le s športnim uspehom v ligi Aba. V svoji (zaenkrat) zadnji sezoni so zmaji vknjižili tri zmage (dve proti Cantuju in eno proti Himkiju) in sedem porazov.

Črna pika leta odpovedana univerzijada

V Mariboru pa ne bodo imeli univerzijade. Saga o skorajšnji odpovedi se je začela pozimi, vpleteni na slovenski in mednarodni strani so si odgovornost podajali kot vroč krompir, nazadnje pa je imela mednarodna študentska športna zveza čakanja dovolj in je marca Mariboru tekmovanje odvzela. Zdaj so napovedali še tožbo, tako da zgodbe še ni povsem konec ...

Uspešno leto so imeli tudi plavalci, kajakaši, plezalci, tenisači, telovadci, ...

Ob teh ne tako svetlih zgodbah leta 2012 pa pridejo slovenskim ljubiteljem športa še kako prav številni lepi trenutki, za katere so na največjih tekmovanjih poskrbeli plavalci Peter Mankoč, Damir Dugonjič in ženska štafeta (Bežan, Sagmeister, Klinar, Isaković) z medaljami na EP ter na SP in EP v kratkih bazenih, kjer je prvenec z medaljo doživela še mešana štafeta (Čarman, Govejšek, Dugonjić, Mankoč); Mankoč pa je nato tudi napovedal slovo z velikih tekmovanj po decembrskem SP, na katerem je bil Dugonjić srebrn; telovadci Sašo Bertoncelj, Mitja Petkovšek, Saša Golob in Teja Belak s skupnimi zmagami v svetovnem pokalu, divjevodaša Jure Meglič in Benjamin Savšek z zmagama v svetovnem pokalu, slednji pa je dobil še bron na EP, pa teniški igralci z novimi mejniki, predvsem v moškem delu karavane, kjer je Slovenija na Dunaju z Grego Žemljo dobila prvega finalista turnirja ATP, pa plezalka Mina Markovič s skupno zmago v svetovnem pokalu in še kdo.

Vijoličasti postajajo vse bolj uveljavljen evropski klub

Nazadnje, a ne kot najmanj pomembne, omenimo še nogometaše Maribora, ki so ponovno postali državni prvaki, drugo leto zapored pa so uspešno nastopali tudi v skupinskem delu evropske lige, kjer so se dvakrat pomerili z Laziem, Tottenhamom in Panathinaikosom, zbrali pa so 4 točke. Pred tem jih je na zadnji oviri pred uvrstitvijo v ligo prvakov v kvalifikacijah izločil zagrebški Dinamo.