Slovenske nastope je po načrtih odprl Ravenčan Damir Dugonjić in si z 58,54 kot 10. zagotovil polfinale. Izstopal je le 19-letni Američan Kevin Cordes, ki je edini premagal mejo 58 sekunde. "Zmedlo me je že uvodu, ker nisem skočil, kot sem si naučil in zaostal za tekmeci. Mišice si tega skoka še niso zapomnile in preveč sem razmišljal o tem. Vesel sem, da polfinale je, morda sem se le preveč utrudil. Cilj je delno izpolnjen, v polfinalu sem, zdaj računam še na finale. Popoldan bo treba plavati še hitreje, nisem se pa počutil tako lahkotno," je nastop ocenil 24-letni Korošec. Za ogrevanje je nastopil tudi Emil Tahirovič, ki računa z dobrim nastopom na 50 prsno in osvojil 47. mesto, tokrat pa je na prvi polovici proge testiral predvsem svojo hitrost.

Več od 18. mesta in izida 59,02 si je želela tudi Čarmanova, ki pa je že pred nastopom povedala, da gre le za test pred nastopom na 200 hrbtno, zato tukaj polfinale niti ni bil pomemben. "Na startu se mi ni vse izšlo, malo mi je spodrsnilo in začela sem malo prepočasi. Pričakovala sem polfinale, a nisem razočarana, moja disciplina je 200 hrbtno čez dva dni," je vnovič prešerne volje razlagala Čarmanova.

Svoje cilje je že v predtekmovanju dosegel tudi ilirijan Peter Mankoč, ki si je želel izboljšati svoj rekord sezone z evropskega prvenstva v Chartresu (51,64), že zjutraj pa je dosegel izid 50,99. "Da se še boljše. Imel sem kar nekaj napak. Po skoku mi je zdrsnila roka, nato sem to popravljal in rešil. Slab je bil tudi drugi obrat, nadaljevanje pa na to vključno s prihodom v cilj dobro. Brez napak lahko plavam okrog 50,60, a brez napak je težko plavati, verjamem pa, da sem lahko hitrejši, kot zdajle zjutraj," je dejal 34-letni Mankoč, ki ocenjuje, da bo že za finale moral plavati kakšne tri desetinke sekunde hitreje, a je ta cilj dosegljiv.

Z 52,34 je bil zadovoljenj tudi Žbogar, ki je obsežen ciklus priprav in nastopov izgubil zaradi poškodbe hrbta in ta tekma je bila bolj test forme. "Pozna se, da sem veliko izgubil. Kljub temu sem bil tako hiter, kot lani v finalu evropskega prvenstva in lahko sem zadovoljen. Res soliden nastop," je po tekmi povedal Radovljičan.