»Kar gre, le diham še bolj težko, a bo v redu,« je Janez Marič širokega nasmeha pripomnil med tekom pod vrh vzpetine nad biatlonskim stadionom, medtem ko so pridne pokljuške delavke z otroškimi lopatkami iz utrjene smučine brskale drobne kamenčke. To je eden od utrinkov zadnjih priprav na tekme svetovnega pokala v biatlonu.

Najbolj izkušen mož je dal jasno vedeti, kaj vsem slovenskim biatloncem pomeni tekma na domačih tleh in kako srčno si po letu premora ob vrnitvi biatlonske karavane želi nastopa na domači Pokljuki. Iz domače Stare Fužine je prišel skoraj iz postelje, po krajši bolezni, s tem pa je trenerja Uroša Velepca in Tomaša Kosa postavil pred zahtevno nalogo, ko se bosta morala danes odločiti med ihanskim kitaristom Petrom Doklom ali notranjskim harmonikarjem nove biatlonske himne Simonom Kočevarjem, kdo bo v četrtkovem sprintu (ob 14.20) v nehvaležni vlogi navijača. Odločitev glede četrtega moža slovenske četverice je bila včeraj v pravi zimski idili edina dilema, s katero so se bolj navzven ukvarjali v slovenski reprezentanci.

Prizorišče za štirinajsti teden tekem svetovnega pokala v dvajsetletni zgodovini je sijalo v pravi zimski idili, v prijetnem decembrskem sončku, na navdušenje vse karavane, ki rada pride na Bled in pod Viševnik. Pokljuški delavci, kot imenujejo garače pri pripravi prizorišča, so se pohvalili, da še nikoli niso bili tako zgodaj pripravljeni, kar seveda ne bi bilo mogoče brez zasneževanja s topovi, sicer tekme ob skopi naravni snežni odeji ne bi bilo. Pohvalili so se tudi z delovno moralo, ki jo daje novi vodja tekmovanja Matej Kordež, češ da je letos vse bolj umirjeno, brez povišanih tonov. Pozitivno atmosfero pa dvigujejo tudi z obeti številnih navijačev, predvsem zaradi zadnjih velikih uspehov Teje Gregorin in Jakova Faka v Hochfilznu.

S tako popotnico še nikoli niso prišli na Pokljuko. A tudi tu je bilo čutiti vso večplastnost biatlona kot prave kockarske discipline. Jakov Fak dobiva za prvo zmago čestitke na vsakem koraku, mediji ga oblegajo z vseh strani, vsi si želijo delček njegove pozornosti. Po drugi plati je kot blisk hitri Klemen Bauer veliki dolžnik. Najprej do sebe, saj ve, da 26. mesto in manj ni njegov domet. »Če je Jaka hitro pozabil Oestersund, sem jaz tudi Hochfilzen. Dve noči sem slabo spal in bil že na tem, da sem z biatlonom opravil. Da to ni zame. Že stotič se mi je to zgodilo. Znova sem bil negativno presenečen nad sabo,« je priznal in se kar mrkega obraza tolažil, da je vendar priprave opravil vrhunsko. Pritisk nanj pa očitno stopnjujejo tudi v reprezentanci. Še najbolj umirjeno zre v njegove nepodrte tarče na tekmah in podrte na treningih trener Tomaš Kos. »Med Klemenom, Jakom in Tejo na treningih ni razlik. Streljajo na istem nivoju. Ne vidim razloga, da Klemen ne bi bil sposoben zadeti tudi na tekmah. Le osredotočen in zbran mora biti,« je prepričan češki strokovnjak ter ob tem navrže razliko: »Jaka je talentiran strelec, že kot mulec je zadel več. Tako kot je Teja hitro pokazala, da se s puško dobro znajde, ob tem je mirna, previdna, popolna. Jakov na tekmah vedno zna pokazati tudi svojo samozavest. Ima pač ubijalski instinkt. Vsak ima svojo pot. Trener pa lahko le svetuje, na tekmi mora vsak tekmovalec narediti vse sam. Klemen je zdaj izpostavljen kot na vročem stolu in le na njem je, da bo obvladal svoja čustva in razmišljanja, ko bo na strelišču,« se je razgovoril Kos. Bauer bo imel v četrtek najbolj številčno podporo. Če se bo uresničila napoved največje zavarovalnice, da bo na Pokljuko pripeljala 2000 šolarjev prav njemu v navijaško podporo.

Pri Jakovu Faku je čutiti, da je sposoben še več kot v Hochfilznu, ko je bil dvakrat na zmagovalnem odru. »Kakšna je proga na Pokljuki v primerjavi s Hochfilznom, mi je vseeno. Ko si dober, leži vse, ko ne gre, ne gre nikjer,« pravi samozavestno, ob tem pa trener Velepec odkrito priznava, da so formo tempirali za Pokljuko, in se ob tem smeji, da je trend očiten. »Čeprav raje nastopam v disciplinah, kjer je več strelskih postankov kot v soboto na zasledovanju in nedeljo v skupinskem startu, pa si želim popolnega nastopa tudi v četrtek,« si super zaključek tedna želi tudi na domači Pokljuki. »Jakov ima še rezerve,« pravi Uroš Velepec ter omenja podrobnosti, ki ga še gradijo v velikega šampiona. Tako je zamujal na včerajšnji popoldanski trening zaradi mediacije. Gospod biatlon, 38-letni Ole Einar Bjoerndalen, je bil v smučini med prvimi in najhitrejšimi.