Praški Goethejev inštitut je skupaj z ambasadorji sodobne glasbe Ensemble Modern že pred leti zastavil projekt Od kod? Kam? – Miti, narod, identitete. Nato so zadolžili poznavalce skladateljskih struj po posameznih državah srednje in vzhodne Evrope, da predlagajo mlade skladatelje, ki bi skomponirali delo, v katerem bi osvetlili pomen glasbe pri oblikovanju in osmišljanju nacionalne identitete. Za selektorja slovenskih komponistov so določili skladatelja Vinka Globokarja, ta pa je predlagal tri naše navkljub mladosti že uveljavljene avtorje, od katerih so potem organizatorji izbrali dva, to pa sta Nina Šenk in Matej Bonin.

Vse izbrane kompozicije bo Ensemble Modern v okviru koncertnega niza musica viva bavarskega RTV (Bayrischer Rundfunk) krstno izvedel v münchenski Muffathalle; sinoči je bil prvi koncert, na katerem so izvedli skladbo Šenkove z naslovom Twenty in Five za ansambel in govorca, nocoj pa bo mogoče slišati še skladbo Mateja Bonina Kaleidoscope. Oba koncerta dirigira Peter Eötvös.

Po praizvedbah nadaljnje izvedbe

V igri za izbor v koncertni niz musica viva, ki ga podpira tudi fundacija BHF-BANK, je bil le po en skladatelj iz vsake države, ker pa je ena od držav menda poslala tako slabe predloge, da niso izbrali nikogar, so se odločili, da zraven povabijo še enega slovenskega komponista. Slovenci imamo tako edini dva predstavnika iz skladateljskih vrst. Izbranih del pa v teh dneh ne bodo slišali le v Münchnu, temveč jih bo Ensemble Modern v prihajajočem letu predstavil tudi v Frankfurtu na Majni, v Varšavi, Rigi ter Budimpešti.

Pravzaprav se je že maja lani 27 mladih skladateljev in skladateljic iz Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Češke, Madžarske, Slovenije in Slovaške udeležilo delavnice v Frankfurtu, kjer so se v družbi Ensemble Modern ukvarjali z aktualnimi družbenopolitičnimi vprašanji skozi glasbo. Žirija je na koncu izbrala osem skladateljev in skladateljic, ki so dobili nalogo, da za ansambel Modern skomponirajo nova dela. Že takrat sta naročilo prejela Šenkova in Bonin, poleg njiju pa tudi František Chaloupka iz Češke, trije latvijski skladatelji Andris Dzenitis, Kristaps Petersons in Janis Petraškevičs, Poljak Pawe³ Hendrich in madžarska komponistka Judit Varda.

Kar zadeva tokratne praizvedbe skladb, so pred koncertoma, v nedeljo, na bavarski Akademiji za likovno umetnost organizirali še okroglo mizo na temo družbenih in kulturnih kontekstov v današnji srednji in vzhodni Evropi. Med povabljenci je sodeloval tudi Globokar, ob njem pa še Slovak Michal Hvorecký, nemški zgodovinar Karl Schlögel ter češki skladatelj Miroslav Srnka.

Izbranca o svojih skladbah

V München smo poklicali Nino Šenk. »Ensemble Modern je prvič izvedel mojo skladbo Trenutki leta 2009 na festivalu Kasseler Musiktage. Največ sodelujem s hornistom Saarjem Bergerjem, ki je že dvakrat letos gostoval v Sloveniji, krstno izvedel štiri skladbe mladih slovenskih skladateljev na Slovenskih glasbenih dnevih ter med drugim krstno izvedel še dve moji skladbi na festivalu Slowind. Obeta se še novo sodelovanje prihodnje leto, ko bo Saar spet gost na Slovenskih glasbenih dnevih,« pojasnjuje skladateljica. O sinoči izvedeni skladbi pa pravi, da jo je naslovila Twenty in Five, kar nakazuje na dvajset let slovenske neodvisnosti, o kateri razmišlja v petih slikah. V ta namen je prosila člane društva slovenskih pisateljev, da ji pošljejo njihove komentarje na trenutno stanje v Sloveniji. Dobila je 26 različnih prispevkov, od poezije in proze do kratkih komentarjev, kar je potem uporabila v skladbi. Pomemben del je recitator, ki skozi celotno skladbo recitira tekste, za komentiranje dogajanja pa uporabi tudi ansambel.

Skladba Mateja Bonina Kaleidoscope čaka na izvedbo nocoj, tudi on bo prisoten na praizvedbi, o skladbi pa pravi: »Osredotočil sem se predvsem na problematiko trenutnih, aktualnih mitov, ki krožijo v javni slovenski sferi. Zastavil sem si enostavno vprašanje: zakaj kot mlad človek čutim ambivalentnost do raznoraznih mitov, ki se pojavljajo okoli mene? Čemu sem skeptičen do njih? Odgovor vidim v dogodkih, ki me obkrožajo. Živimo v času, ko smo bombardirani z nešteto informacijami, med katerimi so tudi razni miti in ideali, ki jih lansirajo ali propagirajo razni vplivni lobiji. Vsak propagira svojo verzijo mitov, idealov, in miti so si med seboj večkrat popolnoma kontradiktorni, kar privede do ambivalentnosti v ljudeh. Skratka, imajo zelo krhko podlago, ki je velikokrat bolj malo povezana z resnico.«

Tako je za skladbo izbral različne glasbene motive in iskal načine, kako lahko med sabo sobivajo, se med seboj konstantno bojujejo, prehajajo iz enega v drugega, obenem pa na koncu nobeden od njih ne prevlada. Vendar ni želel ustvariti politične skladbe, kajti po njegovem mnenju noben motiv ali mit ni bolj dominanten ali bolj resničen kot preostali. »Tudi poenotenje med motivi se skozi skladbo ne zgodi. Zame pomembna tema je ambivalentnost in proces, ki do tega pripelje,« komentira skladatelj. »Skladba je izvajalsko zahtevna, a ker jo bo odigral Ensemble Modern, sem lahko idejo simultanega sobivanje različnih motivov uporabil v ekstremu.« Tako so v skladbi situacije, kjer več skupin ansambla sočasno igra v različnih tempih, z različno artikulacijo, vsaka od njih pa mora biti popolnoma usklajena, da se to sobivanje elementov lahko tudi jasno izkristalizira.