Konec prejšnjega meseca sta kočevska občina in župnija sklenili zunajsodno poravnavo glede odškodnine zaradi nemožnosti uporabe okoli dva hektarja zazidljivih denacionaliziranih cerkvenih zemljišč. V tožbi iz leta 2010 je župnija zahtevala 787.000 evrov odškodnine, ob menjavi županov pa so znova stekla pogajanja in na koncu sta se obe strani strinjali okoli zneska 180.000 evrov. Tega je potrdil tudi občinski svet. »Zavedamo se, da se moramo tudi mi v teh kriznih časih prilagoditi situaciji,« pojasnjuje kočevski župnik Tone Gnidovec in hkrati zagotavlja, da bo ves denar porabljen znotraj občine.

Del odškodnine bo župnija namenila za obnovo več kot 400 let stare cerkve v bližji vasi Črni Potok, glede preostalega denarja pa Gnidovec predlaga, da bi ga namenili za spodbujanje kočevskih parov k cerkveni poroki in zakonskemu življenju. »Letos v naši župniji ni bilo niti ene poroke, čeprav obsega okoli 10.000 vernikov, in to je zelo skrb vzbujajoče,« o povodu za ta predlog pravi priljubljeni kočevski župnik. V preteklosti je povprečno na leto poročil od osem do deset parov, danes se za korak odločajo drugje.

Vsakemu novemu paru, ki bo stopil pred oltar, bi Gnidovec podaril 1000 evrov. Prepričan je namreč, da čeprav mladim danes poroka ni več takšna vrednota, kot je bila včasih, je še vedno veliko parov, ki bi se radi poročili, a jim je poročno slavje prevelik strošek. O tem, ali pričakuje gnečo, Gnidovec pravi: »Bogdaj, da bi bila.« Optimistično odgovarja tudi na zadržke nekaterih, da bi znali takšno dobroto dobro izkoristiti pripadniki tamkaj razširjene romske skupnosti: »Če bi 50 parov prišlo, pa naj pridejo, hvala bogu, če jim je to pobuda, da se poročijo, pa tudi prav!«

Za občane in občanke Kočevja je že nekaj let bolj privlačna poroka na gradu v osrčju Ribnice, kjer se lahko ženin in nevesta civilno poročita brezplačno. Okolica poročne dvorane v Kočevju je namreč zanemarjena in neprivlačna za slavja. Občina jo ima sicer namen obnoviti, vendar trenutno ni med prioritetami, Gnidovec pa obljublja, da bo župana Vladimirja Prebeliča še spodbujal, da bi jo s skupnimi močni uredili, saj je v neposredni bližini cerkve in bi se lahko mladoporočenci preprosto sprehodili do matičarja.

V naslednjem letu bodo poročeni kočevski pari bogatejši za 1000 evrov, če se bo z župnikovim predlogom strinjal župnijski svet. Zasedal bo v naslednjem letu, odločitev pa naj bi bila znana predvidoma sredi januarja. »Srčno si želim, da bi podprli moj predlog, oziroma ne vidim razlogov, zakaj ga ne bi, saj imamo strehe pokrite, teče nam ne na glavo in lahko na takšen način pomagamo kočevskim družinam,« še nadaljuje ob pogoju, da bo ta ponudba za zdaj veljala samo za občane in občanke Kočevja. Odškodnina namreč prihaja iz domače občine in želi, da znotraj nje tudi ostane.