Res pa je, da je sodišče, ki bedi nad porabo javnega denarja, zdaj nehote sprožilo cel plaz zahtevkov iz državnega zbora. Pobudnica iniciative je menda Ljudmila Novak, spodbujena z gromkim aplavzom, ki ga je minuli konec tedna požela za svoje besede v Vipavi, da razume protestnike, ki kričijo, da je treba lopove izgnati iz politike, a da ne pristaja, da so vsi, ki sedijo za vrati Šubičeve in Gregorčičeve, lopovi. Novakova, znana poznavalka modnih trendov in predvsem suknjičev nenavadnih vzorcev, ki včasih sumljivo spominjajo na oblazinjeno bidermajersko pohištvo, namreč meni, da bi tudi poslanci in ministri morali dobiti nova oblačila, ki bodo jasni identifikator, ali politik sodi v skupino »lopovi« ali v skupino »nelopovi«.

Da ne bi kdo pomislil, da skuša nova-stara predsednica NSi, v nedeljo izvoljena s prepričljivo več kot 97-odstotno podporo, in ministrica za Slovence po svetu, posegati na področje modnih zapovedi, si bo za svetovalca – tako se širi alarmantna novica med modno ozaveščeno srenjo – izbrala Stojana Auerja, alfo in omego kulture raznobarvnih suknjičev. Kar je Liberace za ameriško kulturo kiča, je Auer za slovensko kulturo suknjičev. Barvna paleta, ki jo je mariborski šovmen nanizal v devetdesetih letih prejšnjega stoletja v svojih mešanicah pogovorno-glasbeno-plesno-puhlicpolnih oddaj, je zajela celo barve, ki jih ni mogoče najti niti v Wikipedii. Za vsako nianso »lopovščine« bi se iz njegove omare našel primeren suknjič, zasluge za barvno distinkcijo lopovov od lopovov pa bi si lahko pripela Novakova. Očesu najbolj zaznavne barve bodo po prvih načrtih, ki te dni kapljajo v javnost, rezervirane za tiste, ki jim protestniki po mnenju Novakove najbolj upravičeno pripisujejo lopovstvo. Te bodo nihale od kanglerjevo škrlatne prek marinič oranžne do vogrin rumene in ambrožič rdeče na eni strani barvne lestvice, medtem ko bodo na drugi strani predvsem pastelni odtenki z na hrbtu izvezenim emblemom državnega zbora in imenom politika na robu prsnega žepa suknjiča, za imenom pa v oklepaju razred poštenja, ki bo zaradi varnosti nosilca suknjiča in javne funkcije kodiran.

Potem ulica ne bo več kričala, da so vsi lopovi, je prepričana Novakova. Kričali bodo poimensko ali vsaj barvno. Ven z rdečimi! Gotof si rumen! Bašta oranžni! Temu pa računsko sodišče res ne more nasprotovati...