Danes objavljeni rezultati ponudnika rešitev in storitev na trgu dela, družbe ManpowerGroup, za Slovenijo kažejo, da jih od 622 delodajalcev, ki so sodelovali v raziskavi, 10 odstotkov poroča o rasti zaposlitvenih možnosti v svojem podjetju, 19 odstotkov, da bodo zmanjševali število zaposlenih, 69 odstotkov pa jih ne načrtuje sprememb na področju zaposlovanja v obdobju med januarjem in marcem 2013.

"Neto napoved zaposlovanja za Slovenijo je precej pesimistična. Tokratna napoved zaposlovanja je obenem tudi najslabša, odkar se raziskava v Sloveniji izvaja, in sicer od prvega četrtletja 2011," je povedala direktorica prodaje v družbi Manpower Romana Šercelj. Dodala je, da bodo najšibkejšo neto napoved zaposlovanja tokrat beležili v panogi javnega sektorja in socialnih storitev, kar je posledica varčevalnih ukrepov vlade. »Ta se namreč s sindikati usklajuje glede znižanja mase sredstev za plače v javnem sektorju in sredstev za javno šolstvo," je dejala Šercljeva.

Zaposlitvene možnosti so negativne v devetih od desetih gospodarskih panog, najnižje so v panogi javnega sektorja in socialnih storitev z neto napovedjo -27% ter v gradbeni panogi z neto napovedjo -23%. Kljub slabim rezultatom pa delodajalci vseeno napovedujejo rast zaposlitvenih možnosti v panogi finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva ter nepremičnin z neto napovedjo +7%. Podatki kažejo, da delodajalci v naslednjem četrtletju napovedujejo upad zaposlovanja v vseh štirih regijah, še zlasti v severovzhodni in jugozahodni regiji.

"Vseeno pa še vedno lahko zaznamo znake optimizma, saj se kažejo pozitivne zaposlitvene možnosti v panogi finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva ter nepremičnin. Hkrati pa se znaki upiranja prevladujočim trendom upadanja napovedi zaposlovanja kažejo tudi na nemškem trgu dela, kjer so zaposlitvene priložnosti tako kot že v prejšnjem četrtletju previdno optimistične. Upamo lahko, da se bo optimizem med nemškimi delodajalci kmalu odražal tudi med slovenskimi in tako pozitivno vplival na dogajanje na slovenskem trgu dela," pravi Romana Šercelj.