Število priprtih osumljencev, ki so prejšnji ponedeljek protestirali v Mariboru, se je včeraj povečalo na skupaj 21 oseb. Izvenrazpravni senat mariborskega sodišča je namreč trojici preklical hišni pripor, v zapor pa se je zaradi ponovitvene nevarnosti moralo vrniti šest oseb, ki so jih konec prejšnjega tedna spustili na prostost.

Pred mariborskimi zapori so se zato včeraj zbrali svojci nekaterih izmed priprtih najstnikov in terjali, da naj njihove otroke izpustijo na prostost. V ospredju tega protesta se je znašel Nathan T. iz Maribora, ki je zaprt že osmi dan, ker naj bi policista udaril z granitno kocko.

Njegova mati, ki je bila z njim na demonstracijah, je povzela, kaj ji je na policiji povedal sin. Po njenih besedah je med izgredi dobil astmatični napad, takrat pa ga je od zadaj zgrabil policist v civilni obleki. »In ker ni vedel, kdo je, se je začel braniti z vso močjo. To je priznal. Vzel je celo neko pločevino in ga je z njo skušal mahniti nazaj. Skušal ga je mahniti tudi s kockami, ki so ležale po tleh.« Ko pa je spoznal, da gre za policista, se je predal in dvignil roke. »Ker je povedal po pravici, je zdaj zaprt, tisti, ki so se sprenevedali in lagali, pa so doma,« se je pritoževala Nathanova mati.

Pred zbrane je včeraj stopil Filip Tobias, stric enega izmed priprtih. Za Tobiasa je sporno, ker je sodišče pripor v več primerih utemeljevalo zgolj z izjavami policistov. Poudaril je, da morajo pri dokazovanju ponovitvene nevarnosti obstajati tudi subjektivni razlogi, denimo dejstvo, da je osumljenec nekoč že bil obsojen ali da je imel problematično preteklost. V primerih, ki jih on pozna, ti pogoji niso bili izpolnjeni. »Sodišče je postopalo samovoljno, samopašno in ravna mimo zakona,« je prepričan Tobias. Opozoril je, da bi lahko sodišče zoper priprte uveljavilo milejše varnostne ukrepe, denimo javljanje policiji, prepoved približevanja shodom ali hišni pripor.

Nenavaden je opis kaznivega dejanja, ki naj bi ga zagrešil 20-letni Rene Ž. in ki je zato že osmi dan v priporu. »V kazenski ovadbi piše, da je pristopil do kordona posebne policijske enote in policista A. C. udaril z odprto dlanjo po čeladi. Takoj za tem je poskušal z odprto dlanjo udariti še drugega policista, vendar mu je policist A. C. to preprečil,« je bila ogorčena Renejeva mati.

Za vznemirjenje je včeraj poskrbela izjava Gregorja Bratine, ki je bil do četrtka v policijskem in sodnem pridržanju, ker je ovaden zaradi napada na policista. »Jaz sem pristal v pridržanju zato, ker nisem hotel podpisati vnaprej napisane izjave, da sem v policiste metal granitne kocke,« smo v včerajšnjem Dnevniku citirali Bratino. Po oceni Dragana Petrovca z inštituta za kriminologijo ljubljanske pravne fakultete ta izjava nakazuje »neko zaroto, ki utegne biti podobna tisti iz leta 1994, ko smo bili tik pred državnim udarom«.

»Zaradi enega lista, ki je bil vnaprej pripravljen, seveda ne moremo govoriti o vojaškem udaru, to so preveč patetične besede, je pa lahko drobec v mozaiku vsesplošne slike, glede na to, da Janez Janša zdaj obvladuje ne samo vojsko, ampak tudi policijo,« je dejal Petrovec.