Ravne na Koroškem. Ravenski župan Tomaž Rožen naj bi se za razrešitev dveh podžupanov odločil predvsem zaradi varčevanja, saj bodo v proračunu za prihodnje leto potrebni številni rezi, ki jih bodo občutili tudi drugi proračunski porabniki. Prav tako pa je dejal, da čas ni primeren za to, da bi se igrali s čustvi ljudi, saj so strasti v tem trenutku preveč razgrete. »Politiki moramo kdaj prisluhniti tudi ljudem in ne zgolj tiščati glave v pesek. In njihov glas in zahteve, ki so jih na protestih jasno izrazili, smo slišali in upoštevali,« je dejal Rožen.

Reze bodo občutili vsi

Še v soboto smo poročali o za zdaj edinem protestu na Koroškem, ki se je zgodil na Ravnah. Na njem ljudje niso mahali zgolj s parolami, uperjenimi proti aktualni vladajoči politiki, temveč so se obregnili tudi ob lokalne veljake. Županu so očitali preveč klientelizma in nepotizma, predvsem pa, da ima ob sebi kar tri podžupane, kar je glede na velikost občine in v času, ko vsi zategujejo pasove, nepotrebno. In župan je klonil in sporočil, da bo z januarjem prihodnje leto obdržal ob sebi zgolj enega podžupana, kot veleva tudi zakon. To bo Milan Škafar, ki bo še naprej zadolžen za gospodarstvo in je pripadnik njegove stranke SDS, medtem ko bo svojega poslovnega partnerja Petra Odra, s katerim je že v študentskih letih skupaj ustanovil podjetje Eurosplet, in Vero Krajnc s te funkcije razrešil.

Proti očitkom, da so trije podžupani glede na velikost občine v primerjavi z drugimi preveč, se je boril vse od zadnjih lokalnih volitev, a njihovo imenovanje še pred kratkim, tudi za naš časopis, odločno zagovarjal. »Bili so moji uravnoteženi sogovorniki, delavni in zelo angažirani, udeleževali so se tudi različnih prireditev v občini,« je v njihov bran povedal Rožen in dodal, da bi, če bi mu finančna situacija dopuščala, še naprej obdržal vse tri. A bodo rezi v proračunu potrebni povsod. Ker je postrgal pri sebi, pa računa, da bodo drugi proračunski porabniki krčenje sredstev lažje sprejeli.

»Nisem pa želel, da bi šele iz proračuna za leto 2013 razbrali, da je na tej postavki zgolj še 9000 evrov, kar pomeni, da bo ostal zgolj en sam podžupan, zato sem javnost o tem obvestil prej,« je še pojasnil Rožen. A kljub vsemu je priznal, da je bil vzrok za to vsaj delno tudi pritisk javnosti, in tako je bila zanj odločitev zgolj pika na i.

Prvi korak k racionalizaciji

Včerajšnjo odločitev župana, da razreši dva od treh podžupanov, so, med drugim, pozdravili tudi v Mladem forumu Socialnih demokratov Mežiške doline, ki so doslej že večkrat javno opozarjali na to, da se občina Ravne s tremi podžupani pač ne more postavljati ob bok Mestni občini Maribor, ki je neprimerljivo večja. »Že sosednja mestna občina Slovenj Gradec, denimo, ki ima nekajkrat večji proračun kot Ravne, ima zgolj enega podžupana. Zato odločitev župana pozdravljamo. To je prvi, čeprav majhen korak k večji racionalizaciji delovanja naše občine. Pričakujemo, da se bodo začeli obnašati bolj racionalno tudi v občinski upravi in javnih zavodih, ki so uporabniki proračunskih sredstev,« pravi predsednik Mladega foruma SD Aljaž Verhovnik.