Pokljuka te dni že sije v svoji pravljični podobi. Temperature so sicer nizke, okrog minus trinajst stopinj Celzija, snežna odeja pa je dovolj debela za nemoteno izvedbo tekme. Kot so dejali prireditelji, bodo temperature konec tedna že okrog ničle, zato si obetajo večji obisk.

Sicer je na Pokljuki za tekme že vse nared, prizorišče po letu dni premora že čaka vse najboljše svetovne biatlonke in biatlonce v najlepši možni luči. Hkrati bo prizorišče ta konec tedna obeležilo tudi 20. obletnico prvih tekem za svetovni pokal v biatlonu na slovenskih tleh.

Tekmovalci se predstavitve priprav Pokljuke v Ljubljani danes niso udeležili, za njimi je izredno uspešen konec tedna v Hochfilznu, tako da imajo nekateri prost dan, drugi pa že trenirajo na Pokljuki. Želijo se namreč čim bolj v miru pripraviti na tekmovanje ta konec tedna, saj so si z dobrimi uvrstitvami v Hochfilznu sami "nakopali" tudi nekaj bremena pred domačimi tekmami. Jakov Fak je osvojil prvo in tretje mesto, Teja Gregorin pa četrto in sedmo. Apetiti tekmovalcev in javnosti so tudi zato veliki.

"Dokazali smo, da smo dobro trenirali. Če je bilo v začetku slabše, sta za nami odlična dva dneva, težko ponovljiva, upam le, da to ne bo prevelik pritisk na naše za Pokljuko. Prepričan sem, da so dovolj izkušeni, da bodo to zdržali, da bodo na domačem prizorišču nastopili znova vrhunsko. Ne dvomim v Jakova in Tejo, izpostavil bi še Klemna Bauerja, ki mora sestaviti dve dobri streljanji, saj je tekaško dobro pripravljen. Želimo si, da bi si z dobro uvrstitvijo na sprintu in zasledovalni preizkušnji priboril tudi nastop na nedeljski zasledovalni tekmi," je ob tem povedal vodja slovenskih reprezentanc Matej Oblak.

V moški konkurenci je prijavljenih 130 tekmovalcev, v ženski 120, zaradi omejitev in kvot vsi ne bodo mogli nastopiti. Številka je večja zaradi morebitnih odpovedi. Proge so v celoti pripravljene z umetnim snegom, saj so bile temperature v zadnjem času dovolj nizke, prve reprezentance so na Rudno polje prispele že v nedeljo, ostale prihajajo danes. Prireditelji so uspeli izpolniti zahteve mednarodne zveze IBU in so v tekmovalnem koledarju tudi prihodnje leto, prav tako pa kandidirajo tudi za naslednja leta.

"Naredili smo preko 10.000 kubičnih metrov snega, priprave so bile v zadnjih dveh tednih res krute. Zasneževali smo od 28. novembra, končali minuli petek. Porabili smo preko 8000 kubičnih metrov vode, zato opravičujemo akumulacijsko jezero na Pokljuki, delali smo z vsemi topovi, ki jih premoremo, posodili so nam jih tudi na Starem vrhu, v pogonu je bilo devet do enajst topov. Vse proge so zasnežene z umetnim snegom, navozili smo ga na vse lokacije," je o pripravi centra na Pokljuki dejal predsednik zbora za biatlon in podpredsednik organizacijskega odbora Peter Zupan.

Pokljuka zdaj čaka le še gledalce. Ti bodo na prizorišče lahko prišli tudi z brezplačnim avtobusnim prevozom izpred ledene dvorane na Bledu, vstopnina za posamezni dan prireditve pa je deset evrov, otroci do desetega leta imajo v spremstvu staršev prost vstop.