V dvojnem programu, letos sta evropsko in svetovno prvenstvo v 25-metrskih bazenih zadnjič skupaj v istem koledarskem letu, bo reprezentanca nastopila močno okrnjena. Glavni favorit za visoko uvrstitev je ravenski plavalec Damir Dugonjić na nepredvidljivih 50 metrov prsno, visoko ob slovesu od reprezentance meri tudi Peter Mankoč.

A slovenski svetovni rekorder na 100 metrov mešano je že na zadnjem tekmovanju pred dvema letoma v Dubaju spoznal, da finalne uvrstitve niso samoumevne in po sedmih medaljah, treh naslovih prvaka, se je moral prvič zadovoljiti z vsega enim finalom - na 100 delfin. To je bil tudi edini slovenski finale na žgočem puščavskem soncu. Drugega si je z izjemnim dosežkom 4:33,48 na 400 mešano priplavala Radovljičanka Anja Klinar, a je bila zaradi domnevno napačnega plavanja diskvalificirana, pritožbe slovenskega tabora pa so bile zavrnjene.

Drugi slovenski plavalci bodo v Carigradu lovili uvrstitev med najboljših 16. Glede na formo z nedavnega evropskega prvenstva v francoskem Chartresu je blizu finala Anja Čarman, nepredvidljiv je tudi nastop Emila Tahirovića na 50 prsno. Po poškodbi se vrača tudi Radovljičan Robert Žbogar, ki je namerno izpustil evropsko prvenstvo, a mu prvi vrhunski dosežek v sezoni še manjka. S svetovno konkurenco pa se bo drugič v karieri, po nastopu na olimpijskih igrah, soočila tudi velenjska mladinka Nastja Govejšek.

Plavalke na srednje in dolge proge, Tjaša Oder, Mojca Sagmeister in Urša Bežan v Franciji niso pokazale izidov, ki so jih nakazovale na manjših tekmah, zato bo za omenjeno trojico SP tudi nekakšen popravni izpit, kjer bodo šteli predvsem osebni rekordi.

"Ve se, od koga pričakujemo največ. Plavalci so na evropskem prvenstvu že pokazali dobro formo, upam, da bo zdaj še boljša, malo pa se bojim za plavalke, ki plavajo na daljših razdaljah, saj je vrhunsko formo težko držati tri tedne," pred odhodom v Bizanc pravi selektor Pikec in kot cilj izpostavlja: "Na zadnjem prvenstvu smo imeli en finale in kar bo več od tega, bo uspeh. Imamo tri do štiri plavalce, ki so sposobni priti v finale in s tremi finali bi bili tokrat zelo zadovoljni."