Tina Maze je konec tedna v St. Moritzu pokazala, da ima pripravljen odgovor na vse. Športne in nešportne poteze. V treh dneh tekem na prestižnem švicarskem terenu je z dvema zmagama in drugim mestom zbrala 280 točk ter krepko povečala prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala, ki je v prvi tretjini decembra neverjetno visoka. Maria Höfl Riesch na drugem mestu zaostaja že za 234 točk, Lindsey Vonn na tretjem pa že 263 točk.

Po novi izjemni zmagi Črnjanke v petek na superkombinaciji je najboljša slovenska smučarka v soboto na videz izpeljala brezhiben superveleslalom. Na tehnično zahtevni postavitvi, pod katero se je podpisal postavljalec Livio Magoni, trener Tine Maze, je Korošica od vrat do vrat povečevala prednost. Ko je pridrvela v cilj, je kazalo, da bo postala šesta alpska smučarka v zgodovini z zmagami v vseh petih disciplinah. A slavja najboljše slovenske alpske smučarke vseh časov je bilo konec po startni številki 22, ko je ciljno črto prečkala Lindsey Vonn. Američanka je bila še hitrejša, dosegla četrto zmago v sezoni ter preprečila, da bi Tina Maze ponovila svoj uspeh iz Lake Louisa, ko je v 48 urah dosegla tri zmage.

»Zjutraj mi ni bilo lahko, saj sem bila po petkovem uspehu zelo utrujena. Težko se je bilo zbrati, saj zmage zaradi številnih dodatnih obveznosti zahtevajo dodatno energijo. Izteklo pa se je odlično. Dobro sem smučala, ves čas napadala in dosegla odličen čas in rezultat. Po uspehu je zelo težko biti znova pri vrhu. A mi je uspelo,« je navdušeno pripovedovala Tina Maze ter nadaljevala, »morda je navzven bilo videti, da je bilo pri mojem smučanju vse v najlepšem redu, a ni bilo tako. Vetrovne razmere so bile zelo težke, tudi kakšen zavoj bi se dalo opraviti bolje, kot sem ga.«

Po izjemni superveleslalomski predstavi je bil navdušen tudi vodja ekipe Tine Maze Andrea Massi: »Tina je bila zares izjemna. Imela je najslabše razmere med vsemi. Je pa tudi res, da je Lindsey smučala odlično. Livio je postavil vratca tako, da so bile v ospredju zgolj tehnično najbolj podkovane alpske smučarke. Načrt nam je skoraj uspel, a nam vreme tokrat ni bilo naklonjeno. Bo pa drugič.«

Nedelja je prinesla novo veličastno predstavo slovenskega alpskega smučanja. Tina Maze je 15. v karieri za seboj pustila vse tekmice, na tretjem veleslalomu sezone pa se je še tretjič povzpela na najvišjo stopničko. Pravzaprav je včeraj v St. Moritzu, kjer je dosegla že svojo četrto zmago svetovnega pokala (poleg letošnjih dveh je bila v Švici najboljša še pred osmimi leti na veleslalomu in pred štirimi v smuku), zmagala sploh prvič v sezoni v razburljivem scenariju. Druge tri zmage je namreč dosegla z ogromno prednostjo. Najzaslužnejša za to, da so odločale stotinke, je bila Viktoria Rebensburg, ki je na drugi progi s tretjega mesta napadla, kot se za olimpijsko prvakinjo spodobi. Nemka je na drugi progi najprej vzela skalp Francozinji novozelandskih korenin Tessi Worley, Tina Maze pa je v cilju obdržala osem stotink prednosti od 54, kolikor je imela zaloge po prvi progi.

»Na prvi progi sem smučala zelo dobro, na drugi pa sem se predvsem borila. Naredila sem vse, kolikor sem še imela moči. Lahko sem ponosna na dosežke v treh dneh. Uspehi so bili skoraj optimalni. Naredila sem vse, da bi zmagala tudi na superveleslalomu, a se ni izšlo. Se bo pa drugič. Po vseh sneženih dnevih v zadnjem času, v kakršnih so potekale tekme svetovnega pokala v Lake Louise in St. Moritzu, je bil včerajšnji dan prava odrešitev. Lepo je, ko lahko malce odpreš oči in uživaš v modrini neba. Zelo pomembno pri tako napornem urniku je, da se znam po tekmi izklopiti. Morda posledično sem navzven videti bolj tečna. A precej pomembnejše je, da lahko na tekmi dobro smučam. Sedaj komaj čakam malo počitka. Želim si dva dneva razvedrila, da si napolnim baterije. Zelo naporen je bil prihod iz Severne Amerike, saj sem ves čas v središču pozornosti in vse skupaj res jemlje precej energije,« je po včerajšnjem uspehu razlagala prva dama belega cirkusa.

Massiju so se sekunde ob spremljanju drugega nastopa slovenske smučarke zdele dolge kot minute: »Tinin nastop na drugi progi je bil test za srce. V srednjem delu je Tina malce popustila in ogrozila zmago. Končni izkupiček tekem v St. Moritzu je neverjeten. Dve zmagi in drugo mesto na zelo agresivnem snegu, podobnem severnoameriškem, je res nekaj posebnega. Neverjetno. Pričakovali smo, da bodo razlike vsako tekmo manjše. Konkurenca ne spi, ampak trdo vadi, zato je nemogoče pričakovati, da bo Tina na vsaki tekmi zmagovala za pol sekunde in več. Včasih igro stotink športnik dobi, drugič izgubi. To sodi k poslu in se menja kot vreme. Tinina zelo pomembna odlika je, da se zna izklopiti. Takšen je bil denimo skakalec ob palici Sergej Bubka, ki je včasih navzven deloval utrujen, brez energije, a še zdaleč ni bil takšen.«

Zaradi napornega urnika so se v ekipi Tine Maze odločili, da Črnjanka danes ne bo vadila v Sestrieru, ampak bo počivala. Ta teden bo namreč znova izjemno naporen, saj bodo v Val d'Iseru najprej treningi smuka, v petek in soboto bosta smuk in superveleslalom, v nedeljo v Courchevelu pa še veleslalom.

Do točk svetovnega pokala je s 24. mestom v superveleslalomu prišla tudi Ilka Štuhec, ki je v tej sezoni napredovala. Redno se uvršča med dobitnice točk, praviloma v zadnjo tretjino. Tretjič v sezoni se je med dobitnice veleslalomskih točk uvrstila Ana Drev, ki je bila 15. ter obdržala uvrstitev po prvi progi. »Želela sem si priti višje. Dobro pripravljenost sem pokazala na prvi progi, ko sem se z visoko startno številko uvrstila na 15. mesto. V drugo sem napadla, a naredila nekaj napak, kar se je pri lažji postavitvi poznalo na času. Na tekmah se konstantno uvrščam okrog 15. mesta, a prihaja čas, ko bo treba pokazati kaj več. Za zdaj mi boljše vožnje uspevajo na treningih. Mislim, da bom kmalu takšne vožnje pokazala tudi na tekmah.« Priložnosti bo imela Ana Drev še ta mesec dovolj, saj si bodo namreč decembra sledili še trije veleslalomi – v Courchevelu, Areju in Semmeringu, kar je izjemen obet tudi za Tino Maze.