Slovenci so v Sočiju, kjer je okoli skakalnice še vedno pravo gradbišče z veliko blata, iztržili manj od pričakovanj. Čez noč je postal vlečni konj Jaka Hvala, ki je bil s sedmim in enajstim mestom celo najboljši posameznik slovenske odprave.

»Očitno sem moral vse skupaj prespati, potem ko sem v petek na treningu in v kvalifikacijah skakal zelo slabo glede na Kuusamo. Vedel sem, na kaj moram biti pozoren, da sem naredil štiri običajne skoke, a vse skupaj ni bilo tako dobro kot v Kuusamu,« je povedal Jaka Hvala, ki je imel včeraj v kvalifikacijah celo tretji izid. Komaj čaka nastop na naslednjih tekmah v Engelbergu v Švici, kjer je pred dobrim letom z drugim in tretjim mestom na tekmah celinskega pokala začel vzpon med elito, saj si je priskakal vstopnico za svetovni pokal. Z uspehi na skakalnicah najbolj razveseli očeta Gabrijela, ki je v njegovo kariero vložil veliko časa, denarja in tudi znanja, saj je bil njegov prvi trener. Ko je prerasel skakalnici na domači planoti, ga je oče vsak dan pričakal pred osnovno šolo v Mostu na Soči ter vozil na treninge v Beljak (dve uri vožnje v eno smer), Žiri in Kranj.

»Ne prehitevam dogodkov, še vedno ostaja cilj redno uvrščanje med dobitnike točk,« pravi bruc Fakultete za organizacijske vede v Kranju. Priprave na letošnjo sezono je začel z zamudo, saj je moral ob vstopu v poletje na ekonomski gimnaziji v Kranju opraviti še maturo. Z vsakim uspehom si dvigne tudi ugled v konkurenci, celo med največjimi asi.

Ob Hvali bo danes popoldne Soči zadovoljen zapustil le še 22-letni Matjaž Pungertar iz Vrhpolja pri Kamniku, ki je včeraj s 24. mestom v četrtem nastopu v svetovnem pokalu osvojil prve točke. Član SSK Mengeš je bil najbolj ponosen, saj mu je z zaostankom osem desetink točke v hrbet gledal celo takšen as, kot je Gregor Schlierenzauer, zmagovalec sobotne tekme v Sočiju. Pungertar je imel na začetku sezone dobro formo, a ga je iz tira vrgla diskvalifikacija v kvalifikacijah za prvo tekmo v Lillehammerju, ker je imel na merjenju slabo nameščen rokav kombinezona.

Osmoljenec je Peter Prevc, ki je v soboto s ponesrečenim in dobrim skokom zasedel 13. mesto, včeraj pa v kvalifikacijah padel, sicer bi se z dosežkom 93 metrov uvrstil v finale. Po doskoku v telemark mu je vzelo smučko, a se je padec končal brez poškodb. Prvi zvezdnik slovenske reprezentance Robert Kranjec je oba dneva izpadel že v kvalifikacijah, v katerih je bilo treba premagati le 14 tekmovalcev. Daleč od točk sta bila tudi Jurij Tepeš in Jernej Damjan.

»Zadovoljen sem z obema nastopoma Hvale, čestitke Pungertarju, ker je s prvimi točkami v karieri prebil led. Nastopov preostalih sploh ne bom komentiral, ker niso izpolnili pričakovanj. Škoda za Prevca, ker bi bil na nedeljski tekmi uvrščen približno tam, kjer je bil Hvala. Najbolj pomembno je, da se ni poškodoval. Kranjec in Tepeš komaj čakata tekme ne večjih skakalnicah,« je slovenski nastop komentiral selektor Goran Janus in dodal: »Srednja olimpijska skakalnica je nekaj posebnega. V zelo enakovrednih vremenskih razmerah je že vsaka najmanjša napaka pomenila nazadovanje. Celo največji asi jim niso ušli, saj je Schlierenzauer le dan po zmagi gledal v hrbet Pungertarju. Tukaj je še gradbišče in dobro je, da smo spoznali zaletišče z ledeno smučino. Glede organizacije je bilo očitno, da se Rusi šele učijo, a ker smo navajeni že vsega hudega, se s tem nismo obremenjevali. Ekipa delavcev iz Planice, ki so jo najeli za ureditev skakalnice, je imela veliko dela, ker domači organizatorji še ne vedo točno, kaj je treba narediti.«

Skakalna karavana ni bila navdušena nad spomladanskimi temperaturami do deset stopinj Celzija, zato se že veselijo pravih zimskih razmer v srednji Evropi. Slovenska reprezentanca se bo šele danes popoldne odpravila proti domovini, kamor bo prispela jutri zjutraj. Janus si je želel, da bi pred odhodom v Engelberg v sredo trenirali na novi veliki skakalnici v Planici. Snega je dovolj, a je zaradi okvare na teptalcu prišlo do zamude pri pripravi doskočišča. Srednja skakalnica naj bi bila nared v sredo, velika pa v začetku prihodnjega tedna. To pomeni, da bo slovenska ekipa lahko na njej trenirala pred prvim vrhuncem sezone – novoletno turnejo.

Zmagovalni oder je bil oba dneva rezerviran le za Avstrijce in Nemce. Gregor Schlierenzauer je dosegel v soboto že 42. zmago na tekmah za svetovni pokala in za rekorderjem, Fincem Mattijem Nykaenenom zaostaja le še za štiri. »Lov za rekordom Nykaenena je zame velik izziv. Zmaga v Sočiju je nekaj posebnega, saj je skakalnica zelo unikatna. Tukaj se zelo dobro počutim, prizorišče naslednjih olimpijskih iger mi je zelo všeč.« je povedal 22-letni Gregor Schlierenzauer, ki je po včerajšnjem 25. mestu dodal: »Za trenutek sem zamudil odskok in bil preveč agresiven.« V nedeljo ga je na najvišji stopnički zmagovalnega odra zamenjal 28-letni tirolski rojak Andreas Kofler, sicer edini skakalec, ki je bil oba dneva na odru za zmagovalce, saj je bil v soboto tretji.