Pravi prometni kolaps se je v soboto zgodil pri Postojni, kjer so bile zaradi 30 centimetrov novozapadlega snega, burje in slabe vidljivosti zimske službe povsem nemočne. A največji problem je bil, je potrdila večina prič, ker nihče od pristojnih ni pravočasno opozarjal, kaj se na cesti dogaja.

»Iz Ljubljane sem se podal na pot ob 13. uri. Do Unca je bila avtocesta perfektno očiščena in nič ni kazalo na to, da se nam obetajo kakršne koli težave. Šele na veliki opozorilni tabli pri Ravbarkomandi je pisalo, da je avtocesta od tam naprej zaprta. A to opozorilo je bilo v vsakem primeru prepozno, saj je bil naslednji izvoz šele pri Postojni,« je začetek in tudi skorajšnji konec svoje poti proti morju opisal Koprčan, ki je nadaljnji dve uri obtičal v koloni in do izvoza Postojna sploh ni prišel.

Sreča v nesreči zanj je bila, da je po dveh urah naletel na odprtino v zaščitni ograji, kjer je avtomobil obrnil nazaj proti Ljubljani. »V štirih urah na cesti nisem opazil niti enega policista. Videl sem le en plug nekje pri Vrhniki in eno vozilo vlečne službe, ki se je po odstavnem pasu prebijalo naprej proti Postojni. Še sreča, da sem imel poln rezervoar bencina, tako da sva dve uri z dekletom prebila vsaj na toplem. Veliko ljudi pa je z ugasnjenimi motorji zmrzovalo,« je dodal.

Slovenija pač ni Švica

Huje se je godilo Belgijcem, ki so se iz Čedada odpravili na ogled praznično razsvetljene Ljubljane. V Slovenijo so ob 12.30 uri vstopili v Novi Gorici, v Ljubljano pa so prispeli šele ob 23.30. Za pot so torej potrebovali kar 11 ur. »Dopoldne smo se veselili, da bomo obiskali novoletni sejem v središču Ljubljane. Vedeli smo, da bo slabo vreme, a smo menili, da je Slovenija – kar se tiče čiščenja snega – kot Švica,« je zmotno razmišljal Belgijec, ki še zdaj ne more razumeti, kako so lahko v Sloveniji, ki velja za dobro organizirano državo, zimske službe tako nepripravljene pričakale napovedano slabo vreme.

Ogorčen je predvsem nad tem, da ob vstopu na hitro cesto v Novi Gorici ni bilo nobenega opozorila, kaj voznike čaka. Tudi potem ko se je pekel začel, ni opazil nobenega policijskega avtomobila ali gasilcev. »Ko smo osem ur čakali pred Postojno, nas nihče ni oskrbel z osnovnimi informacijami, kaj šele, da bi nam ponudili vodo in sendvič. Veliko voznikov je bilo paničnih in živčnih, a je bil vsak prepuščen samemu sebi. V Nemčiji, Avstriji ali Italiji v takih primerih vselej priskoči na pomoč civilna zaščita, tukaj pa nihče,« je razočarano povedal Belgijec in dodal, da je s težkim srcem gledal, kako so se morali tisti z malo bencina v rezervoarjih greti s hitro hojo vzdolž avtoceste.

Krivi so brezvestni vozniki tovornjakov

Pri Darsu so pojasnili, da so – poleg izrednih vremenskih razmer – težave na območju Postojne povzročali vozniki tovornih vozil, ki niso upoštevali signalizacije o izločanju, ampak so nadaljevali z vožnjo. Marjan Koler z Darsa je povedal, da so zaradi zdrsov tovornjakov v zastojih ostala ujeta tudi številna Darsova plužna vozila, tako da so si morali pomagati še z vso preostalo mehanizacijo, ki jim je bila na voljo. Vpoklicali so tudi vlečne službe, a so imeli otežen dostop, saj je tudi na regionalni cesti Postojna–Pivka zdrsnil avtobus in povzročil večkilometrsko kolono.

»Težava ni bila samo v spluženem vozišču, saj je bila vidljivost na območju Postojne tako slaba, da vozniki pred seboj niso videli ničesar. Močna burja pa je neprestano zanašala sneg na vozišče,« je pojasnil izvršni direktor za vzdrževanje avtocest na Darsu Matej Malgaj in dodal, da je šlo v soboto – ko je ob snežnih zametih pihala še močna burja – za višjo silo, ki ji težko kljubujejo.

Civilne zaščite ni nihče poklical

Na koprski policijski upravi so nam pojasnili, da so policisti skupaj s cestarji reševali, kar se je rešiti dalo. »Vsi razpoložljivi policisti so bili na terenu, pri čemer sploh niso pisali kazni, ampak so zgolj reševali. Točnih podatkov, koga in kaj so reševali, pa danes žal še nimam,« je povedala Anita Leskovec s koprske policijske uprave.

Policisti so sicer neuradno za zmedo na avtocesti okrivili Dars, ki voznikov ni pravočasno obveščal o razmerah na cesti, prst pa so uperili tudi proti civilni zaščiti, ki ni zagotovila pomoči ujetim v zastojih.

A poveljnik štaba civilne zaščite v Postojni Toni Muhič nam je zagotovil, da so bili ves čas v pripravljenosti, če bo treba komu priskočiti na pomoč, vendar jih nihče ni poklical. »Vedeli smo, da so zastoji in da poskušajo zimske službe vzpostaviti pretok avtoceste, ampak pristojni – Dars ali policija – bi nam morali javiti, da ljudje potrebujejo hrano ali tople odeje,« je pojasnil Muhič.