Jevnica. Interna preiskava Slovenskih železnic (SŽ) o železniški nesreči, v kateri je 6. novembra v Jevnici umrla 75-letna občanka, ni pokazala pomanjkljivosti v opremi in oznakah na postajališču ali kršitev predpisov železniških delavcev.

Spomnimo, da se je nesreča zgodila v času poplav, ko je bil podhod na železniški postaji v Jevnici poplavljen in je občanka zato prečkala železniške tire. Pri tem jo je zbil vlak, posledice pa so bile tako hude, da je kasneje v bolnišnici umrla. Občani so po nesreči ogorčeno opozarjali, da je podvoz v Jevnici v času večjih padavin stalno zalit z vodo, zato morajo takrat za prehod z ene strani podvoza na drugega prečkati železniške tire. »Na dan, ko se je zgodila nesreča, je bil podhod zalit z vodo, vlaki so normalno vozili, potniki pa nismo mogli drugače priti domov, kot da smo plezali čez ograjo,« je povedal občan in poudaril, da bi na SŽ morali bolj poskrbeti za varno prehajanje tirov v takih primerih, saj mimo vozijo vlaki tudi s hitrostjo več kot 100 km/h.

A je komisija SŽ kljub vsemu ugotovila, da je bil vzrok nesreče nepravilno prečkanje levega tira. »Zaradi poplavljenega podhoda je bil na postajališču od 5.10 dalje prisoten čuvaj, ki je ob 11. uri prometnika postaj Laze in Kresnice obvestil, da je pot skozi podhod čista in da bo za vsak primer na postajališču še uro ali dve. Čuvaj, ki je bil v tem času pred poslopjem postajališča, je po lastnih besedah tudi ustno opozoril občanko, naj uporabi podvoz, ki je že prehoden. Ob 11:06 pa je prometnik postaje Laze po ozvočenju postajališča Jevnica tudi opozoril potnike, da se po prvem tiru bliža hitri vlak in naj pazijo na svojo varnost,« je pojasnil Marko Tancar, na SŽ odgovoren za organizacijsko komuniciranje, in dodal, da je preiskava pokazala še, da je strojevodja vlaka, ki je zbil občanko, uporabil hitro zavoro in oddajal zvočne signalne znake, a nesreče kljub vsemu ni mogel preprečiti.

Na SŽ pravijo, da nesrečo obžalujejo in da bodo v prihodnje ob obilnih padavinah za večjo varnost občanov na postajališče postavili čuvaja, ki bo skrbel za varnost pri prečkanju tirov in potnikom nudil vso potrebno pomoč, medtem ko o ukrepih za preprečevanje poplavljanja podhoda nimajo informacij. Javna železniška infrastruktura je namreč last države in ne Slovenskih železnic, je pojasnil Tancar.