Poleg Hvale je v finalu od Slovencev nastopil le še Matjaž Pungertar (242,8), ki je na koncu zasedel 24. mesto. S tem je 22-letnik iz Vrhpolja pri Kamniku prvič v karieri osvojil točke svetovnega pokala. Že po prvi seriji je današnje nastope končal Jernej Damjan, ki je zasedel 42. mesto, medtem ko so v dopoldanskih kvalifikacijah obtičali Robert Kranjec, Jurij Tepeš in Peter Prevc, ki je zaradi padca pri doskoku ostal brez nastopa na tekmi.

"Čestitke Jaki in Matjažu, ki je prvič osvojil točke svetovnega pokala in tako prebil led. Z drugimi skakalci ne morem biti zadovoljen. Že naslednji konec tedna nas čakata tekmi v Engelbergu. Prepričan sem, da bo tam bolje, kot je bilo tu v Sočiju," je po tekmah na prizorišču naslednjih zimskih olimpijskih iger razmišljal glavni trener A-reprezentance Goran Janus ter opisal tudi padec Petra Prevca v kvalifikacijski seriji: "Pri telemarku mu je 'vzelo smučko', zaradi česar je padel. A z njim je vse v redu, kar je pri vsem skupaj tudi najpomembnejše."

Odličen nastop nemških skakalcev

V ospredju je danes v precej vetrovnih razmerah prepričljivo zmago, svojo 11. v svetovnem pokalu, slavil Kofler, ki je bil tudi edini Avstrijec med najboljšo deseterico. Za njim sta se zvrstila dva nemška skakalca Freitag in komaj 17-letni Wellinger, ki to zimo še ni bil slabši kot 20. Za popoln nemški dan na olimpijski generalki so s 5., 6. in 10. mestom poskrbeli še Severin Freund, Karl Geiger in Andreas Wank, tako da ni nič čudnega, da se vstopnice za bližnjo novoletno turnejo odlično prodajajo.

"Nemci so bili res dobri, ampak Andi je bil danes enostavno boljši. Zmagati s prednostjo 9,3 točke na takšni skakalnici, je res izjemen dosežek," se je zmage svojega varovanca veselil trener avstrijske vrste Alexander Pointner.

Freund je sicer ubranil rumeno majico vodilnega svetovnem pokalu; na prvem mestu ima 340 točk. Drugi je Avstrijec Gregor Schlierenzauer (288), ki je bil danes le 25., tretji pa Norvežan Anders Bardal (226). Najboljši Slovenec ta čas je Jaka Hvala (113) na 12. mestu, Peter Prevc (91) je 14.

Pred novoletno turnejo štirih skakalnic, ki se bo začela 30. decembra v Oberstdorfu, skakalce čakata le še dve tekmi svetovnega pokala v Engelbergu, ki bosta 15. in 16. decembra.