Tina Maze je dosegla 61. slovensko zmago v svetovnem pokalu v alpskem smučanju in je dobila vse tri veleslalome v tej zimi. V St. Moritzu je v treh dnevih dosegla dve zmagi in drugo mesto ter skupaj 280 točk za svetovni pokal. Skupaj jih ima 677, Nemka Maria Höfl Riesch, druga v seštevku pokala, ki je bila tokrat deveta (+2,73), pa s 443 točkami zaostaja že za 234 točk. Američanka Lindsey Vonn, branilka velikega kristalnega globusa, ima na tretjem mestu 414 točk in za Črnjanko zaostaja za 263 točk. Mazejeva in Vonnova sta zmagali na osmih od desetih letošnjih preizkušenj.

"Moja prva vožnja je bila dobra, na drugi progi pa sem morala biti zelo borbena. Poskusila sem narediti vse, kar je bilo mogoče. Lahko sem zadovoljna, lahko pa bi zmagala tudi včeraj. Bom pa drugič. Po vseh sneženih dnevih je končno posijalo sonce in sem lahko uživala v modrem dnevu in ni bilo potrebno gledati le beline. Tudi po tej plati je bilo več razvedrila in tudi smučati je bilo lažje. Komaj čakam počitek. Ta teden je bil zelo naporen. Sedaj bosta končno dva dneva premora, ko se bom lahko malo spočila. Ni bilo lahko takoj po ameriški turneji priti v Švico, kjer je bil nov naporen konec tedna. Po počitku pa znova 'gremo naši'," je povedala Mazejeva.

Mazejeva je vodila po prvem nastopu. Le dve tekmovalki, Tessa Worley (42 stotink) in olimpijska zmagovalka Viktoria Rebensburg (57), sta za njo zaostali manj kot sekundo. Vonnova je bila po prvi vožnji na progi, ki jo je postavil njen trener Jeff Fergus, peta (+1,21), Maria Höfl Riesch pa deseta (+1,92). "Napadala sem in tako bom storila tudi v finalu," je obljubila Mazejeva pred finalom. Na drugi progi se je morala zelo potruditi, da je obdržala prvo mesto, saj se ji je zelo približala Rebensburgova, vendar popolnega preobrata ni zmogla. Nemka je sicer dosegla najboljši čas finala, Mazejeva pa četrtega (+0,49).

''Včasih je dovolj le nekaj stotink''

"Na začetku sezone sem se zelo lovila, zato sem s tokratnim dosežkom zelo zadovoljna. Upam, da se lahko v finalu prebijem med prvo trojico," je dejala po prvi vožnji Vonnova, ki je najboljši veleslalomski dosežek sezone pred tem zmogla z 21. mestom. V finalu je na progi Engiadina je sicer dobro začela, vendar pa je po prvem merjenju vmesnega časa napravila napako, zapeljala v cel sneg in izgubila več kot tri sekunde ter ponovno končala izven prve dvajseterice na 27. mestu (+5,85), na zadnjem med uvrščenimi.

"Ni mogoče vedno zmagovati s pol sekunde prednosti ali več. Včasih je dovolj le nekaj stotink. Zaenkrat smo v njeni ekipi dobro odločali, tudi v ZDA, kako in kdaj trenirati. Tudi sam čutim, da sem bolj osredotočen kot lani. Ni motečih faktorjev in to pomaga meni in celotni ekipi. Napake bodo gotovo prišle, vendar jih mora biti čim manj. Sprva smo nameravali že jutri trenirati v Sestrieru, kjer je proga pripravljena, vendar smo spremenili načrt, ker Mazejeva potrebuje počitek," je pojasnil Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze.

Slovenski uspeh s 15. mestom dopolnila Ana Drev

V finalu je nastopila tudi Ana Drev, ki je bila po prvi vožnji na 15. mestu (+2,36). Čeprav so jo ne drugi progi nekatere tekmovalke prehitele, pa jih je prav toliko tudi za njo zaostalo ali pa so odstopile, zato je zadržala svojo uvrstitev.

V finale se nista uvrstili Katarina Lavtar, ki je bila 42. (+4,30), in Ilka Štuhec, ki je dosegla zadnji, 55. čas (+12,93).

Ženski del svetovnega pokala se bo nadaljeval konec prihodnjega tedna v francoskem Val d'Iseru z nastopi v smuku in superveleslalomu.