V zadnjih dveh letih je na izboru za najboljšega slavil Aleš Prek, lani za zmago v evropskem prvenstvu v gorsko-hitrostnih dirkah, predlani pa za skupno četrto mesto v EP ter naslov državnega prvaka. Nasledil ga je dirkač v reliju Aleks Humar.

"Letos sta bila relija Saturnus in Alpi Orientali pravi dirki s konkurenco, vse ostalo je bilo lažje kot v sezoni 2010, ko sem dobil vse dirke. A na splošno smo izpeljali dobro sezono in se ni kaj pritoževati, mislim, da je to to in nagrado sem dobil tudi na podlagi uspehov v zadnjih letih," je po prejemu priznanja dejal najboljši reli voznik v Sloveniji Humar, ki pa ob koncu leta 2012 še ni želel razkriti, kaj in kje bo vozil v naslednjem letu: "Kaj več bo o tem znanega šele v novem letu." Humar je letos naslov prvaka osvojil že pred koncem sezone, za piko na i popolnemu uspehu - dobil je pet relijev v slovenskem DP od šestih, tudi tradicionalni Saturnus v skupni konkurenci - pa mu je morda zmanjkal le zadnji reli v domači Idriji, ko je edinkrat v sezoni naredil napako in odstopil.

AŠ 2005 je letos nagrade za mednarodne dosežke podelila Marcelu Grgiču za nastope na EP v avtokrosu, Metodu Papežu, Igorju Kotlušku in Robertu Pristavcu za nastope v pokalu Fia Historic, Luki Marku Grošlju za nastope v avstrijskem prvenstvu v driftu, vozniku Aljoši Novaku in sovozniku Mateju Čaru za nastop v reliju v pokalu Mitropa ter Patriku Zajelšniku za zmago na gorsko-hitrostni dirki za EP v Buzetu.

Na slavnostni prireditvi v Festivalni dvorani v Ljubljani so se mize šibile pod težo priznanj, saj so jih dobili prvi trije v vseh konkurencah v sezoni 2012 v državnih in pokalnih prvenstvih v reliju, gorsko-hitrostnih dirkah, krožnih dirkah, paralelnem relikrosu in pri starodobnikih.

Nagrade za prva mesta v skupnih razvrstitvah so tako v reliju v DP prejeli Humar v generalni razvrstitvi, Alan Pajk v diviziji II, Jernej Fakin v diviziji I, Aljoša Novak v mladinskem prvenstvu, v pokalnih prvenstvih Matej Grudnik v diviziji III, Martin Mlinar pa v diviziji H in pokalu jugo. V gorsko-hitrostni konkurenci je nagrado za zmago v generalni razvrstitvi DP dobil Aleš Prek, v diviziji II Slavko Zorman, v diviziji I Daniele Trani, v mladinskem prvenstvu pa Leon Vodopivec. V pokalnih prvenstvih je v diviziji III slavil Patrik Zajelšnik, v pokalu jugo pa Jure Kovač. V konkurenci krožno-hitrostnih dirk je v generalni razvrstitvi DP zmagal Helmut Herzog, v mladinskem prvenstvu Andro Pertot, v pokalih Lema GP Cup pa Andrej Makarovič med člani in Andro pertot med mladinci. V paralelnem relikrosu so v DP priznanja dobili Ivo Bokal za prvo mesto v generalni razvrstitvi, Dejan Petrič v diviziji III, Daniele Trani v diviziji I in Gorazd Prosenec med mladinci, v pokalnem prvenstvu pa Leon Vodopivec v diviziji II, Simona Premrl v pokalu jugo in Anton Bajc med člani ter Jaka Marinšek med mladinci v pokalu Lema GP Cup. Nagrade so dobili tudi najboljši vozniki v tekmovanjih starodobnikov ter prireditelji tekmovanj na avtomobilističnem področju v Sloveniji v letu 2012.