Američanka Lindsey Vonn je zmagala na superveleslalomu v St. Moritzu in drugouvrščeno Tino Maze premagala za 37 stotink. Mazejeva je povečala vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Tretja na tekmi je bila Američanka Julia Mancuso (+1,01). Ilka Štuhec je bila 24. (+2,33), Vanja Brodnik, tretja Slovenka pa je bila 47. (+4,00).

Danes se je bilo težje zbrati

"Super je bilo, dobro sem smučala. Vesela sem, da sem obdržala visoko raven forme. Čeprav zjutraj ni bilo lahko in sem se težko zbrala po petkovem prvem mestu, ker med drugim zmage zaradi številnih obveznosti terjajo več napora. Zbrati se danes zjutraj po petkovi zmagi je bilo težje kot včeraj, ko sem prišla na tekmo razbremenjena," je pojasnila Mazejeva.

Bila je blizu četrte zmage v sezoni in 15. v karieri, od tega jih je v St. Moritzu dosegla tri. S petimi stopničkami v sezoni je povečala vodstvo v seštevku pokala pred Nemko Mario Höfl Riesch, ki je bila peta (+1,31). Nemka na drugem mestu zaostaja 163 točk, tretja pa je Vonnova po svoji 57. zmagi v karieri s 167 točkami zaostanka.

Zaradi vetra je bila superveleslalomska proga, ki jo je tehnično zahtevno postavil trener Mazejeve Livio Magoni, krajša od predvidene in je bila podobna petkovemu kombinacijskemu superveleslalomu. Na njem je Mazejeva z najhitrejšim časom tlakovala svojo pot do svoje tretje zmage v sezoni, saj je bila nato še najhitrejša na drugem delu superkombinacije, na slalomu.

Sunki vetra, novozapadli sneg in slaba vidljivost

V težkih razmerah, tekmovalke je motil veter in novozapadli sneg, najboljše na začetku pa so imele tudi slabšo vidljivost od ostalih, je Mazejeva odločno napadla. Pri vmesnih časih je imela za Vonnovo, ki je smučala za njo, po 11 stotink zaostanka. Čeprav je bila Mazejeva izvrstna v spodnjem delu in je tekmice tam premagala za več kot tri četrtine sekunde, pa je bila v tem delu Vonnova še hitrejša. Branilka velikega kristalnega globusa je na koncu Mazejevo ugnala za manj kot štiri desetinke. Obe sta bili razred zase, saj je Mancusova na tretjem mestu zaostala že za več kot sekundo.

"Škoda, da mi sicer ni uspelo zmagati. V sredini nastopa sem imela nekaj smole z vetrom. Mogoče je bil tudi zato kakšen zavoj slabše izpeljan. Kljub temu se veselim drugega mesta in sem zelo zadovoljna," je nastop opisala 29-letna Mazejeva, njen trener Andrea Massi pa je dodal, da je časovna razlika med Mazejevo in Vonnovo nastala le pri razliki pri vremenskih pogojih, ki sta ju imeli smučarki.

Mazejeva še čaka na superveleslalomsko zmago

Mazejeva je v petek dosegla 60. slovensko zmago v svetovnem pokalu alpincev, le ena superveleslalomska zmaga pa jo loči od tega, da bi postala šesta smučarka v zgodovini, ki bi zmagala v vseh petih disciplinah. Tokrat jo je od tega zgodovinskega mejnika ločila le Vonnova in 37 stotink. Vonnova je dosegla četrto zmago v sezoni in je bila najboljša v vseh štirih tekmah v hitrih disciplinah; trikrat je slavila konec prejšnjega tedna v Lake Louisu.

Poleg Mazejeve je točke osvojila tudi Štuhčeva, drugič v dveh dnevih je bila 24., Brodnikova pa je po preboju med trideseterico v petkovi superkombinaciji tokrat ostala praznih rok.

Besedni dvoboj med Mazejevo in Vonnovo

V nedeljo bo v St. Moritzu še veleslalom. "Želim prikazati take predstave, kot na zadnjih tekmah. Prisotna bo gotovo tudi utrujenost, Zelo dobro se počutim, veliko več energije imam, kot sem jo imela v Lake Louisu. Pa še sonce se je pokazalo, kar mi daje dodatne energije in tudi zmage," je napovedala Mazejeva, ki pa ni želela komentirati besednega dvoboja, ki naj bi se v cilju pripetil med njo in Vonnovo: "Vprašajte njo, kaj je rekla." Massi je zatrdil, da je Vonnova dejala "F*** you, Maze!".

"Nekateri mislijo, da sem rekla nekaj grdih besed o njej, ko sem prišla v cilj. To je popolnoma neresnično. Prisežen, nikoli ne bi storila kaj takega, da bi rekla kaj grdega o drugi športnici ... Res je, da sem zaklela, vendar zaradi mojih slabih predstav v petek. To je resnično, kletvica ni bila namenjena Tini. Upam, da mi verjamete. To sem zatrdila tudi njej in njenemu trenerju ter fantu, ki pa mi nista verjela in sta dejala, da bosta pogledala videoposnetek. Zelo slabo se počutim, ker mi ni verjela ... Tina ima doslej izjemno sezono in jo cenim. Zelo težko bo, a se bom borila do konca," je povedala Vonnova, ki je bila skupna zmagovalka pokala štirikrat v zadnjih petih sezonah.

Pinturaultu slalom v Val d'Iseru, Valenčič 19.

Francoski alpski smučar Alexis Pinturault je zmagovalec slaloma za svetovni pokal v Val d'Iseru. Francoz je drugouvrščenega Nemca Felixa Neureutherja prehitel za pol sekunde, tretji pa je bil vodilni po prvi vožnji, Avstrijec Marcel Hirscher (+0,57). Edini slovenski finalist Mitja Valenčič je bil 19. (+1,89).

Na startu sta bila še dva Slovenca. Matic Skube je odstopil v prvi vožnji, Patrick Jazbec pa je bil prepočasen za prvo trideseterico. Z zaostankom 3,02 sekunde je zasedel 47. mesto.