Najboljša slovenska alpska smučarka Tina Maze je dosegla novo veličastno zmago. Včeraj je bila v superkombinaciji v St. Moritzu razred zase. Tako na dopoldanskem superveleslalomu kot popoldanskem slalomu je dosegla najboljša časa, tako da je bila prednost pred avstrijskima zasledovalkama visoka. Nicole Hosp je za Črnjanko zaostala za 88 stotink sekunde, Kathrin Zettel pa že za več kot sekundo. Korošica je v tej sezoni dosegla že tretjo zmago svetovnega pokala, skupno že 14., s katero je močno povečala vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Tina Maze je bila včeraj v Švici, kamor je s tekmicami pripotovala neposredno iz Severne Amerike, preprosto najboljša. Na prizorišču, na katerem je pred leti dosegla doslej svojo edino smukaško zmago svetovnega pokala, je postavila nov mejnik. Severnoameriški indici, da je superveleslalom trenutno po veleslalomu njena najmočnejša disciplina, so se izkazali za resnične. Lindsey Vonn, ki je blestela v Lake Louise s tremi zmagami, je za Slovenko zaostala za dobre tri desetinke, povrhu pa je Američanka na slalomu naredila napako in ostala brez uvrstitve. Slalom bo, kot kaže, velika hiba Vonnove v tej sezoni, kar lahko najboljšo alpsko smučarko 21. stoletja veliko stane.

»Za mano je res dober dan. Po prihodu iz Severne Amerike v Evropo sem na spremembe reagirala dobro in uspeh je tu. Glede na to, da se še nisem povsem navadila na evropski čas, se je dejansko vse izteklo zelo dobro. Ponosna sem na to, kar z ekipo delamo ter kako smučam. V St. Moritzu sem imela neporavnane račune od lani, ko je ena proga slaloma potekala na ledeni progi, ena na mehkejši, kakršna je bila včeraj. Lani sem bila jezna, včeraj pa sem si rekla, da moram izkoristiti priložnost, ker sem resnično v formi,« je v ciljnem izteku navdušeno pripovedovala Tina Maze.

Kot se za zmagovalko spodobi, je bila glavna zvezdnica tudi na tiskovni konferenci, na kateri je morala znova predstaviti slovenski javnosti sicer dobro znano ekipo, s katero v nomadskem slogu potuje po svetu. Med drugim je povedala še: »V superveleslalomu mi gre resnično dobro, zato z nestrpnostjo pričakujem današnjo tekmo. Morala bom izjemno napasti ter iztisniti maksimum. V tem primeru bo prišel tudi uspeh. Počutim se zelo močno. In ko ima športnik takšne občutke, lahko napade na vso moč, kar mi za zdaj odlično uspeva. Lanska sezona, ki je bila sicer moja najuspešnejša, je bila za razliko od letošnje precej težja, saj mi na začetku ni šlo najbolje. Obremenjevala sem se s številnimi težavami, ki mi trenutno ne jemljejo preveč energije, zato se lahko dejansko maksimalno posvetim svojemu delu. Prepričana sem, da je tudi to eden od ključev do mojih uspehov. Lani sem povrhu ob kopici vrhunskih uvrstitev pogrešala kakšno zmago, letos pa so končno prišle.«

Točke svetovnega pokala sta osvojili tudi Ilka Štuhec s 24. in Vanja Brodnik z 28. mestom. »Zadovoljna sem predvsem s slalomskim nastopom (po superveleslalomskem je bila 32. – op. p.). Na današnji tekmi bom skušala ponoviti dobre dele od včeraj ter slabše izboljšati,« je povedala Ilka Štuhec, Vanja Brodnik, ki je bila v superveleslalomu predzadnja od 43 uvrščenih, pa je dodala: »Očitno je St. Maritz moj srečen kraj, saj sem tu že tretjič osvojila točke svetovnega pokala. Slaloma nisem veliko trenirala, a se je dobro izšlo.«