Med tistimi, ki uvoz na avtocesto zamenjajo z izvozom, so pogosto alkoholizirani vozniki, ki se v svoji opitosti najbrž niti ne zavedajo, da se peljejo v napačno smer in da bodo s svojim nespametnim ravnanjem v nesrečo potegnili še druge prometne udeležence, ki seveda na avtocesti še najmanj pričakujejo, da se jim bo kdo pripeljal nasproti po njihovem voznem pasu. Na srečo pri nas vsaj še ni bilo veliko primerov »geister fahrerjev«, kakršne imajo vsake toliko časa v sosednji Avstriji, ko nespametni mladci med seboj stavijo, kdo si upa po avtocesti v napačno smer.

Na dveh avtocestnih uvozih že nekaj časa delujeta elektronska sistema. Zaznavata vozila, ki so zapeljala v napačno smer, in s pomočjo komunikacijske tehnologije obvestita dežurnega nadzornika v prometnem centru, ki lahko nemudoma posreduje obvestilo o nevarnosti na določenem odseku avtoceste. Kot pravijo pri državni avtocestni družbi, se je sistem izkazal za učinkovitega, niso pa povsem prepričani, ali bi z njim kazalo opremiti vse avtocestne uvoze. Med možnostmi preprečevanja vožnje v napačno smer na avtocestah so tudi različne fizične ovire, od samodejno delujočih zapornic do tako imenovanega ježa, ki avtomobilu, namenjenemu v napačno smer, prebode pnevmatike.

Nedvomno bi se dalo še marsikaj narediti pri ozaveščanju voznikov, saj so pozivi k previdnosti, predvsem pa poučevanje o primernem ravnanju, če se znajdemo na istem delu avtoceste kot v nasprotno smer vozeči voznik, premalokrat slišani. Posebna pozornost bi morala biti namenjena tudi starejšim voznikom, ki običajno vozijo tako, kot so navajeni in pri tem pogosto nenamerno spregledajo prometno signalizacijo, tudi tako kričeče znake, kot so roke z napisom stop na avtocestnih izvozih. Ti vozniki se med vožnjo v veliki meri ukvarjajo sami s seboj in če se jim že dalj časa ni zgodilo nič neprijetnega, so samozavestni, živijo v prepričanju, da se jim ne more nič zgoditi. Poleg tega imajo starostne težave z vidom in sluhom ter še z orientacijo, kar se ponoči dodatno zelo poslabša. Tem voznikom se rado blešči in tako zlahka spregledajo, da peljejo v napačno smer. Ena od možnih rešitev zanje so kratke osveževalne delavnice znanja o prometu. Nekaj izkušenj na tem področju že je in mnogi vozniki so se na teh delavnicah naučili kaj novega.