Majhen korak za Slovenijo, velik za Boruta. V principu več kot polovici Slovenije dol visi, kdo bo novi predsednik. Borut pa se obnaša, kot da je bila nedeljska izbira nekaj najbolj usodnega in ključnega. Je velemojster v tem, da udejanji mokre sanje vsakega oblastnika: kar je dobro zame, je dobro tudi za ljudstvo.

Na nivoju televizijskega spektakla, ki je neupravičeno nosil ime soočenja, smo ves čas spremljali borbo v resničnostnem šovu. Dejstvo je, da sta zmagovalec Borut in poraženec Danilo Türk nastopala v dveh različnih formatih. Danilo je bil ves čas prepričan, da sodeluje v šovu Gostilna išče šefa. Torej, da mora nekaj pokazati. Da morajo na koncu gostje v gostilni na mizo dobiti konkretno jed. In njegova naloga je, da doli v kuhinji pripravi vse za zadovoljstvo tistih zgoraj. Od koncepta jedilnika do razdelitve vlog in priprave posameznih jedi. Konkreten rezultat na mizi je merilo. Vse tisto, kar se dogaja zraven, pa le nujna drama, ki dviguje gledanost in zanimanje. V gostilni se je dogajalo zadnji mesec marsikaj. Najprej gledalci izločijo tekmovalko Tejo, ki je edina v oddajo prinesla erotično komponento. Njeno zapletanje s sotekmovalcem je bilo limonada, ki je obetala veliko več kot le nedolžno muckanje v hladilnici ali pod odejo. Potem je letel iz oddaje še njen usojeni partner Jani, ki pa se je čudežno vrnil. Zasluge za to ima Rok, ki je sam odstopil in razočarano ugotovil, da je bil le številka v nanizanki laži in prevar. Za nameček pa izgubimo še Branka, ker ga izda zdravje. Nenadoma smo iz ene dolgočasne nanizanke dobili prvovrstni triler. Lahko ste skeptični in ugotavljate, da je bila zadaj mašinerija komercialke, ki zna dobro manipulirati s formatom resničnostnega šova, ampak dejstvo je, da nam ni bilo dolgčas.

Nasprotno pa je Borut nastopal v resničnostnem šovu s konkurenčne Planet TV z naslovom Hotel Paradiž. Tam gre le za to, da se tekmovalci in tekmovalke na eksotični lokaciji pecajo. Brez cilja se nastavljajo kameram in skušajo zapeljati. Govorijo neumnosti, vendar vse z namenom, da se zamerijo čim manjšemu številu ljudi. Torej skušajo biti všečni vsem. Streljajo stereotipe, pretiravajo z emocijami, se gledajo v ogledala in delajo na svojih imidžih. Njihov cilj je jasen. Podoba mora premagati vsebino. Nasmehi morajo preglasiti skrbi. Nam vsem morajo dati vedeti, da je paradiž dosegljiv. Samo verjeti moramo v njega.

Ne glede na to, kateri resničnostni šov gledate oziroma jih sploh ne gledate, vam mora biti po nedeljskih volitvah kristalno jasno naslednje: splača se sodelovati. Ali kot aktiven igralec ali pa kot publika. Bog vam bo vašo vztrajnost poplačal. In ne pozabite vsem pravočasno sporočiti, da jih imate radi, četudi se ne strinjate z njimi…