Ravne na Koroškem. »Dovolj imamo klientelizma in nepotizma, nemoralnih in neetičnih potez našega župana,« se je glasila ena od parol na za zdaj edinem protestu na Koroškem, ki se je odvijal na Ravnah. Potem ko smo pisali o funkcijah in plačilih, ki jih za svoje delo prejemajo podžupani po Sloveniji, ter izpostavili negodovanje mladih iz vrst Socialnih demokratov na Ravnah, nas je na to parolo, ki se je v množici kar izgubila, opozorilo več ljudi s Koroške, ki so se udeležili nedavnega protesta.

Podžupana kar svak in svakinja

V članku smo nedavno omenili, da se mnogim zdi, da so trije podžupani na Ravnah za občino, glede na njeno velikost in profesionalno funkcijo župana Tomaža Rožena, preveč in občinski proračun tudi veliko stanejo. Rožen nam je zatrdil, da se nobenemu od njih ne namerava odpovedati, saj so po njegovem ključni za konsenz v občinskem svetu. A po mnenju mnogih je ta njegova izjava privlečena za lase. Kar dva od njih, in sicer Milan Škafar in Vera Krajnc, tako so nas opozorili Ravenčani, sta namreč tako ali tako člana njegove stranke SDS, mimogrede pa sta si tudi v sorodu. Kranjčeva naj bi bila sestra Škafarjeve žene, kar pomeni, da gre za svaka in svakinjo, medtem ko je tretji podžupan Peter Oder, ki vodi podjetje Eurosplet (Koroški študentski servis, ki sta ga leta 1999 ustanovila skupaj z Roženom), prav tako »županov« kader. Prav v omenjeno podjetje se je, kot je razvidno s spletne strani Supervizor, v zadnjih desetih letih s strani različnih javnih institucij nateklo več kot 3,6 milijona evrov, a nepravilnosti, tako ugotavlja komisija za preprečevanje korupcije, ni bilo. Sicer pa v 22-članskem ravenskem občinskem svetu tako ali tako sedi 10 predstavnikov stranke SDS, če upoštevamo še vse, ki sodijo v tako imenovano koalicijo, je jasno, da Rožen konsenza sploh ne potrebuje.

Ne politično kadrovanje, pač pa nagrada za dobro delo?

»Njegovo početje je najmanj nemoralno in neetično, glavna skrb tako župana kot svetnikov pa, da na ključna mesta, torej na vodstvene funkcije javnih zavodov, kadrujejo ljudi, ki so zvesti njihovi politični opciji. Na tak način je dobilo službo že pol njihovih sorodnikov,« so jezni Ravenčani. Sploh pa se čudijo reinkarnaciji podžupana Škafarja, ki je zadolžen za področje komunale, sicer pa zaposlen v ravenskem Metalu. Pred časom naj bi celo njegova lastna stranka zanj zahtevala izključitev in umik z vseh javnih funkcij, zdaj pa je znova član izvršilnega odbora stranke SDS. Sicer pa so se že kmalu po lokalnih volitvah na to temo na enem od ravenskih občinskih svetov razvnele strasti. Glas je povzdignil svetnik Zlatko Halilovič iz vrst SD in nasprotoval imenovanju treh podžupanov. »Treh podžupanov ne potrebujemo, razen če je to politični plen stranke SDS,« je takrat dejal in dodal, da so svetniki odgovorni vsem občanom, ne le stranki SDS.

Monopol SDS v javnih zavodih

Razprava se je še zaostrila pri imenovanju članov v svete javnih zavodov in podjetij, kjer se je Haliloviču ob protestu, da v njih prevladujejo člani SDS, pridružilo še nekaj somišljenikov. »Ali boste spreminjali fizikalni zakon in bo lahko eno bitje na več mestih hkrati? Devet strank se je uvrstilo v svet, ne le SDS, zato je prav, da stvari uravnotežimo,« je takrat še dejal Halilovič in se obregnil ob očitni klientelizem. Župan in Krajnčeva sta očitke zavrnila, češ, to, da je nekdo od nekoga sorodnik, še ne pomeni, da nima pravice biti izvoljen ali delegiran v neki svet zavoda, še več, to pomeni nagrado za dobro delo, ki so ga očitno prepoznali tudi volilci. A je kljub temu čudno, da kar 23 od 53 sedežev, torej skoraj polovico, v svetih javnih zavodov in podjetij zasedajo člani SDS, pri čemer so bili nekateri imenovani celo v več svetov hkrati. Na to sta opozorila tudi Robert Brezovnik in Dušan Dretnik, a so ju drugi člani komisije za volitve in imenovanja preglasovali. Samokritičen pa je bil v takratni razpravi, presenetljivo, celo svetnik SDS Enriko Plevnik. Dejal je, da je »seznam res čuden«, župan pa, da so sedeži razdeljeni sorazmerno z volilnimi izidi. Te dni pa mnoge na Ravnah močno zanima, kdo bo zasedel direktorski stolček Zavoda za šport. Dosedanji prvi mož tega zavoda Aleksander Kotnik, prav tako svetnik ravenske SDS, se namreč seli za krmilo glasbene šole.