St. Moritz je prizorišče svetovnega pokala v alpskem smučanju, ki se ga Tina Maze venomer spominja z nasmeškom. V Švici je namreč dosegla svojo edino smukaško zmago. Kraljeve discipline svetovnega pokala v alpskem smučanju ta konec tedna sicer ne bo na sporedu, bodo pa tri tekme, ki bi morale po videnem v sezoni ustrezati najboljši slovenski alpski smučarki.

Najboljše alpske smučarke sveta bodo začele program s superkombinacijo, eno dveh v sezoni (druga bo konec februarja v Meribelu). Po videnem v tej sezoni bosta prvi favoritki Tina Maze in Maria Höfl Riesch, ki je na začetku sezone najboljša v slalomu. Američanka Lindsey Vonn, ki je dobila vse tri preizkušnje v Kanadi, na prvih dveh slalomih sezone ni tekmovala, tako da je njena slalomska pripravljenost neznanka.

Slovenska reprezentanca bo pogrešala Marušo Ferk, ki je v Lake Louisu grdo padla. Gorenjka je plačala davek svoje drznosti, s katero se je nekajkrat uveljavila v svetovnem pokalu. Poleg Tine Maze bosta danes na superkombinaciji in jutri na superveleslalomu branili Ilka Štuhec in Vanja Brodnik. »Naša pričakovanja so nižja kot bodo naslednji teden na smuku svetovnega pokala v Val d'Iseru. Želimo si, da bi se danes na superkombinaciji ena od tekmovalk uvrstila med dobitnice točk. Podobno željo pa imamo tudi v superveleslalomu. Tekma v Lake Louisu se nam ni posrečila. Morali bomo biti bolj agresivni in v tem primeru bo prišel tudi rezultat,« je včeraj zvečer po tehničnem sestanku vodij ženskih ekip dejal Andrej Možina, slovenski trener hitrih disciplin. »Ilka in Vanja imata svojo zgodovino na slalomih, zato verjamem, da sta sposobni doseči viden rezultat. Pogrešali bomo Marušo, ki bi imela tudi boljšo startno številko,« je nadaljeval Možina ter povedal še nekaj besed po prvih tekmah v Kanadi, na katerih se je Ilka Štuhec na smukih dvakrat uvrstila v zadnjo tretjino dobitnic točk svetovnega pokala: »Pred sezono smo si zastavili cilj, da se Ilka na vseh smukih uvrsti med dobitnice točk. Nekje so želje višje, kot so bile tudi v Lake Louisu. Pri teh ciljih bomo vztrajali. Vanja je v fazi, ko spoznava prizorišča tekem svetovnega pokala, saj se je šele lani bolj posvetila hitrim disciplinam. Za Vanjo so še naprej prioriteta tekme evropskega pokala.«