Optimizem velikega vodje pred tridnevnim nadaljevanjem svetovnega pokala je še kako potreben. Ob skromnem začetku sezone v Östersundu, kjer le Teja Gregorin reševala čast slovenskega biatlona, pa še 15. mesto za nekdanjo svetovno podprvakinjo ni presežek za anale, so se tegobe še nakopičile.

Janez Marič je zbolel in namesto obolelega prvega rezervista Simona Kočevarja je priložnost dobil B-reprezentant Lenart Oblak. Črtali so tudi Lili Drčar. Za nameček je včerajšnje popoldne v postelji preživel tudi Jakov Fak, zato je vprašljiv njegov današnji nastop v sprintu (11.30) ter tudi moške štafete v nedeljo. Vsaj ihansko-kamniška četverica je zdrava. Prav Klemen Bauer je tisti, ki ga je med vrsticami kot 65. omenil Velepec.

Včeraj se je Velepec tako kot večina trenerjev ubadal še z vremensko loterijo. Močno ali občasno sneženje lahko bistveno vpliva na pogoje, odloča pa startna številka. Bauer in Fak sta v taki loterijo zadela glavni dobitek v Vancouvru. »Nisem v ničemer tvegal. Petra Dokla sem dal v prvo skupino, Oblaka na koncu, Bauerja in Faka pa vmes. Potem bo, kar bo,« je odločitev pojasnil Velepec. Andrejo Mali in Gregorinovo je za popoldansko tekmo (ob 14.30) postavil na začetek. Tekma bo svojevrsten debi za Lenarta Oblaka, 21-letnega biatlonca iz Poljanske doline. Začel je kot strelec, kar je velika redkost v svetovni eliti, vmes opozoril nase v gorskih tekih, kjer je za mladinsko reprezentanco nastopil tudi na svetovnem prvenstvu in letos na Grintovec (uro in 36 minut), v biatlonu pa ima kratek staž. V svetovno elito prihaja s 35. mestom na pokalu IBU.

»Prav zanima me, kako bo preživel. Če bo pred tako publiko le pokazal, kar zmore, bo zanj že uspeh,« Velepec od novinca, sicer varovanca Boštjana Lekana, ne pričakuje senzacije. V teh dneh je hudo tudi Janezu Mariču. »V Östersundu sem bil hudo razočaran, čeprav je bila zasledovalna tekma zelo dobra. Vendar namesto velikih pričakovanj, ki sem jih že usmeril na Pokljuko, sem že med potjo domov čutil, da me zvijata kašelj in povišana temperatura. Bolan nimam kaj delati na Tirolskem. Le zelo moram paziti, da ne ponavljam starih napak in ne stečem prehitro iz postelje. Meni ostane le, da navijam, in upam, da bom na Pokljuki zdrav. Zatrdim vam lahko, da nismo tako slabi, kot se zdi po prvih rezultatih. Jaka in Klemen sta lahko na vrhu,« je zagotavljal Marič med sestavljanjem vlakovne kompozicije za novo železnico Stara Fužina–Rudno polje, ki jo je sinu Tevžu prinesel Miklavž. Prvi dobri mož je zimske lovce kar obšel. Ali pa zamuja?