Poslanec SDS France Cukjati, vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok Aleš Primc in predsednik Družinske pobude Tomaž Merše, ki so vsi zelo ostro nasprotovali sprejetju družinskega zakonika v času Pahorjeve vlade, češ da edino pravo družino sestavljajo oče, mati in otroci, bodo postali člani strokovnega sveta za družino na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. Čeprav minister Andrej Vizjak sestave sveta, ki je sicer posvetovalno telo ministra, še ni uradno potrdil, nam je več virov zatrdilo, da želi v njem videti tudi ta imena. S tem naj bi si pripravljal teren za spremembe družinskega zakonika, iz katerega namerava izločiti vprašanja istospolnih parov. Marca bo namreč potekel enoletni moratorij na spreminjanje družinske zakonodaje, ki je posledica referendumske zavrnitve zakonika Pahorjeve vlade.

Pravšnjost namesto strok

»Minister je popolnoma avtonomen pri izbiranju članov sveta, ampak ta izbor kaže, koga ima on za stroko,« je poudaril eden naših sogovornikov. Kot je dejal, bi morali v svetu sedeti strokovnjaki, ki z različnih vidikov delujejo na področju družinske politike, da bi bili ministru lahko v pomoč pri odločanju. »Zato je bil zadnji svet sestavljen iz predstavnikov zdravstva, strokovnjakov s praktičnimi izkušnjami s terena, nekaj akademikov... Ker je bil tako raznolik, tudi recimo niso imeli enotnega mnenja o družinskem zakoniku in o njem niso sprejeli uradnega stališča,« pojasnjuje poznavalec razmer na ministrstvu.

V svetu so sedeli profesorica socialne psihologije dr. Mirjana Ule, primarij dr. Ana Majda Kregelj Zbačnik, dr. Nada Stropnik z Inštituta za ekonomska raziskovanja, Marija Šterbenc, vodja oddelka za družinsko sodstvo na okrožnem sodišču v Ljubljani Irma Kirin Zakrajšek, profesorica sociologije dr. Mateja Sedmak, pravnica s Skupnosti centrov za socialno delo Sendi Murgel, že omenjeni Tomaž Merše, psiholog dr. Zoran Pavlovič, profesorica prava dr. Barbara Novak, Barbara Starič Strajnar in Ana Vodičar ter Ljubica Šalinger z ministrstva za delo.

Direktorica brez prave izkaznice

Načrtovano spreminjanje družinskega zakonika naj bi poleg tega z mesta generalne direktorice direktorata za družino na ministrstvu odneslo tudi Ano Vodičar, ki jo je vlada brez pojasnila – tega minister ni dolžan dati v prvem letu od nastopa funkcije – s položaja razrešila včeraj. »Kolikor vem, je minister spoštoval njeno delo, vendar je najbrž ocenil, da ne bo mogla zagovarjati načrtovanih sprememb družinskega zakonika. S strokovnega vidika oziroma z vidika človekovih pravic namreč težko pristaneš na izvzemanje istospolnih iz družinske zakonodaje in nato še na zagovarjanje tega v državnem zboru,« je poudaril naš sogovornik.

Da je razlog za zamenjavo Vodičarjeve lahko samo političen in pri tem vezan na spreminjanje družinskega zakonika, meni tudi njena nekdanja sodelavka, sicer nekdanja državna sekretarka na ministrstvu, dr. Anja Kopač Mrak. Kot namreč pravi, je Vodičarjeva svoje delo opravljala odlično, z vso strokovnostjo in predanostjo. Poleg tega je svoj vzpon na ministrstvu doživela v času prve Janševe vlade, ko jo je minister Janez Drobnič imenoval v svoj kabinet.

Namesto nje bo družinsko politiko kot vršilka dolžnosti do imenovanja novega generalnega direktorja direktorata usmerjala Gordana Možina Florjanc, magistra znanosti s področja socialnega menedžmenta. Čeprav je na direktoratu za družino zaposlena že od leta 2005, naši viri njenega znana na področju družinske politike ne cenijo prav visoko, zato pa izpostavljajo, da je članica SDS.