Postojna. V stečajni masi podjetja Epic, ki ga je kriza v gradbeništvu pahnila v stečaj, so se znašli tudi trije postojnski hoteli, ki bodo naprodaj predvidoma že konec tega meseca na prvi javni dražbi. Družba Epic je še pred krizo v Postojni namreč med drugim velikopotezno in s pomočjo posojil zgradila ogromen poslovno-trgovski objekt s hotelom Epicenter na obrobju mesta, ki ni nikoli dobro zaživel in je danes v velikem delu prazen, ter nov poslovno-hotelski objekt Kras v središču mesta, od katerega bo naprodaj hotelska polovica, poslovni del sta namreč že ob zgraditvi kupili davčna uprava in Banka Koper. Epic je v središču mesta kupil tudi hotel Sport, a upniki naj bi zdaj zahtevali, da se ta nakup, ki se je zgodil ne dolgo pred začetkom stečaja, izpodbija.

Nepravilnosti pri najemninah

Vse tri hotele upravlja z Epicom povezana družba Skupina Epic Eco, ki jih ima v najemu od družbe Epic v stečaju. Podjetje Skupina Epic Eko je sicer v lasti Lori Posega, dolgoletne tesne sodelavke bivšega direktorja in lastnika Epica Edvarda Progarja. Dušan Taljat, stečajni upravitelj Epica, je glede najemnih pogodb za hotele (pa tudi za druge lokale v Postojni, ki jih od Epica najemajo z njim povezane osebe) ugotovil več nepravilnosti. Poudaril je, da pri pogodbah »več elementov kaže na to, da so se najemnine določale v korist najemnikov«, torej v škodo stečajnega dolžnika in s tem upnikov, ali pa se sploh niso plačevale, tako kot denimo v primeru lokala v hotelu Kras, ki ga ima v najemu sestra Edvarda Progarja Karmen Progar Radunić in ga bo na zahtevo upniškega odbora morala predvidoma izprazniti. V primeru hotela Sport pa se rešuje vprašanje nezaračunanih najemnin v višini več kot 60.000 evrov.

Prav podjetje Skupina Epic Eco ali partnersko podjetje pa se namerava na javnih dražbah potegovati tudi za nakup hotelov, nam je potrdil Rok Mirkovič, izvršni direktor Skupine Epic Eco, več podrobnosti, tudi o virih financiranja, pa ni razkril. Če bi bili pri tem manevru uspešni, bi to sicer pomenilo, da bi prek povezanega podjetja hotel(i), verjetno zelo poceni, prišli nazaj v krog skupine Epic.

Glede poslovanja hotelov je bil Mirkovič precej redkobeseden, povedal je le, da so glede na stanje lahko razmeroma zadovoljni in da se zasedenost izboljšuje. »So pa zelo močni cenovni pritiski. Zlasti pri skupinskih gostih, ki prevladujejo, dosegamo precej nižje cene.« Dvigujejo se predvsem azijski gosti, ki prehajajo Slovenijo. »Na račun Postojnske jame imamo okoli 10 odstotkov gostov, pa če verjamete ali ne,« je še povedal Mirkovič.

Batagelj bo počakal drugo dražbo

Prav zaradi možnosti prenočevanja gostov Postojnske jame pa bi v primeru »resnično mikavne cene« o nakupu hotela Kras razmislil tudi Marjan Batagelj, predsednik upravnega odbora Postojnske jame. »Hotel Kras je namreč nekako vezan na našo restavracijo Proteus in naše apartmaje v središču mesta, saj je sam hotel Kras nekoliko premajhen in nima lastne kuhinje,« pravi Batagelj. Vseeno pa ostaja zadržan. »Kratkoročno bi bil nakup tega hotela lahko mikaven, dolgoročno, ko bi obnovili tudi naš hotel Jama, pa bi nam lahko postal breme.«

Stečajni upravitelj Dušan Taljat nam je povedal, da se pri njem doslej ni oglasil še noben interesent. Sicer pa glede tržne zanimivosti Epicovih nepremičnin v stečajni masi pravi, da je pri nekaterih vprašanje, ali so sploh (kolikor toliko ugodno) prodajljive, kar velja tudi za »funkcionalno zelo neposrečen« poslovno-hotelski objekt Epicenter. Poleg premoženja v Postojni ima podjetje nepremičnine še v Ljubljani, Senožečah, Prestranku, Zagonu pri Postojni in Triglavskem narodnem parku. V stečajni masi so še razno premoženje v premičninah (opažni sistemi) in terjatve do poslovnih partnerjev. Kljub temu po ocenah stečajnega upravitelja premoženje ne bo zadoščalo za poplačilo okoli 50 milijonov evrov terjatev, ki jih imajo do podjetja upniki.

Boris Kaluža, nepremičninski poznavalec iz postojnske agencije Land nepremičnine, ocenjuje, da bo prodaja Epicovih nepremičnin odvisna od cene, ki jo bodo določili. Prednost hotela Kras je po njegovih besedah zlasti lokacija, njegovo vrednost pa ocenjuje na okoli 1000 evrov za kvadratni meter. Za Hotel Sport bi po Kaluževih besedah lahko v najboljšem primeru dobili okoli 800 evrov za kvadratni meter, za hotel Epicenter, ki se mu zdi konceptualno popolnoma zgrešen, pa ne več kot 500 evrov za kvadratni meter. Glede poslovnih prostorov pa pravi, da v zadnjem obdobju v Postojni zanje praktično ni nobenega zanimanja.