Opolnoči se je iztekel rok, ki ga je s posebnim sklepom določila Uprava RS za zaščito in reševanje in do katerega so občinske komisije imele čas za podajo ocen škode. K ocenjevanju škode je bilo pozvanih 109 občin iz devetih regij, od teh jih osem občin ni pristopilo k ocenjevanju škode, so danes pojasnili na Upravi RS za zaščito in reševanje.

Skupne ocene škode zaradi poplav še ni mogoče dati, dokler z delom ne zaključijo regijske in državna komisija za ocenjevanje škode. Državna komisija mora višino ocenjene škode potrditi in gradivo posredovati v obravnavo vladi. Več informacij bo tako znanih po obravnavi gradiva na vladi, to pa bo, kot so navedli na upravi, predvidoma prihodnji teden.

"Zbrani podatki kažejo, da je bil nacionalni prag 209 milijonov evrov, na podlagi katerega lahko Republika Slovenija da vlogo za pridobitev sredstev Solidarnostnega sklada EU, presežen," so še zapisali na upravi.

Uničujoče poplave so od 4. do 6. novembra prizadele predvsem Štajersko, Koroško, Gorenjsko, Posavje in Posočje. Uprava RS za zaščito in reševanje je zato za 109 slovenskih občin izdala sklep o ocenjevanju škode na stavbah in infrastrukturi in oškodovance pozvala, da do 5. decembra oddajo vloge oz. pripravljene obrazce.