Raziskava je ugotovila, da imajo ženske, ki niso uspele zanositi in imeti lastnih otrok, kar štirikrat večje možnosti, da doživijo prezgodnjo smrt, kot pa ženske, ki so matere. Kritiki raziskave sicer opozarjajo, da je bilo število prezgodnjih smrti majhno – od 21 tisoč testiranih jih je prezgodnjo smrt doživelo 316 v času 11 let, kolikor je trajala raziskava.

Avtorji raziskave pa dodajajo, da njihova odkritja dokazujejo da je prezgodnjo umrljivost povezana z dejstvom, da ljudje nimajo otrok, in ne, da gre za posledično vzročen proces. ''V mislih je treba imeti, da je povezanost nekaj drugega kot vzrok. Naši rezultati namigujejo, da je življenje brez otrok povezano z višjo prezgodnjo umrljivostjo.''

Med raziskavo so opazovali 21,276 parov brez otrok, v čas preiskovanja pa se je rodilo 15,149 otrok, umrlo je 96 žensk in 220 moških.

Po analizi zgornjih rezultatov so ugotovili, da dejstvo, da nimajo otrok, bolj vpliva na prezgodnjo umrljivost žensk. Ženske brez otrok so kar štirikrat bolj izpostavljene temu tveganju in s tem smrti zaradi kardiovaskularnih bolezni, raka in celo nesreč. Pri moških je to tveganje dvakrat večje.

Kritiki pa se ob tem obračajo še na dejstvo, da pari, ki poskušajo zanositi z umetno oploditvijo ne predstavljajo reprezentativnega vzorca preostale populacije. ''To je zelo specifična situacija - ljudje ki poskušajo imeti otroke. Tisti, ki poskušajo z umetno oploditvijo si obupno želijo otroka in če niso uspešni, so pogosto depresivni. Morda pa je to faktor, ki povzroča prezgodnjo smrt. Le ugibamo lahko,'' je dejala Ingrid Collins, svetovalna psihologinja.