Za alpske smučarje v naslednjih mesecih ne bo počitka. Njihov urnik je že na začetku decembra natrpan. Potem ko so imeli konec tedna tekmovali v Beaver Creeku v ZDA, jih v soboto in nedeljo čakata novi preizkušnji. Tokrat v Franciji v Val d'Iseru, kjer bodo na svoj račun prišli specialisti za tehnične discipline. Ker je na prizorišču tekme zapadlo precej snega, so spremenili program tekem. Tako bo v soboto slalom namesto v nedeljo, dan za tem pa veleslalom. Prvi dan bodo slovenski navijači največ pričakovali od Mitje Valenčiča, v nedeljo pa od Janeza Jazbeca.

Ta se je na začetku sezone izkazal s konstantno formo, kajti obakrat se je uvrstil v finale v veleslalomu, a njegovo smučanje tudi ni ponudilo nobenega presežka. Na drugih progah ni nadgradil dosežkov s prve, ampak je obakrat nazadoval. To je težava, ki jo je bilo mogoče opaziti že v minuli sezoni, ko se je dvakrat uvrstil med dobitnike točk, s čimer je prekinil triletni post. Tako je letos po dveh tekmah izenačil dosežek iz minule sezone. »Po zadnjih dveh tekmah sem bil razočaran, še posebno v Beaver Creeku, kjer sem na prvi progi dobro smučal, medtem ko mi druga ni ustrezala. Hitrosti so bile visoke, v takšnih okoliščinah pa se nisem znašel. Od začetka do konca sem izgubljal. V Söldnu se je razlog za slabši nastop na drugi progi skrival v napaki,« je dejal Janez Jazbec, ki se je iz ZDA vrnil v torek zvečer. Včeraj je imel prost dan, danes pa bo že treniral v Italiji, od koder ga bo pod vodila v Val d'Isere. Tam si želi izboljšati letošnje dosežke, pa tudi najboljšo uvrstitev v karieri, ki je osemnajsto mesto. »Forma je višja od zadnjih izidov, merim med najboljših petnajst. Upam, da mi bo uspelo tudi v drugih vožnjah smučati kot v prvih,« je dejal Jazbec, ki si je za cilj postavil uvrstitev med najboljših 25 smučarjev v seštevku celotne sezone, kar bi ga pripeljalo na finale svetovnega pokala. S tem bi si zagotovil tudi še boljšo uvrstitev. Do preboja med najboljših 30 na startni listi mu manjka še nekaj točk.

Tekme v Val d'Iseru se veseli. Nenazadnje je tam prvič osvojil točke za svetovni pokal. Zaradi novih smuči, mehke proge in majhnih razdalj med vrati pričakuje precej napak in odstopov, kar pa je zanj tudi priložnost. Če bo smučal, kot najbolje zna, in ne bo v skupini smučarjev z napakami, lahko pride visoko. Morda resnično med najboljših petnajst smučarjev, kamor si tako želi. »Z novimi smučmi se še vedno malo lovim. Če je snežna podlaga trda, kot je bila v Beaver Creeku, je dobro. Težave nastanejo, kadar je proga mehka. Takšne razmere pričakujem v Val d'Iseru. Proga prav gotov ne bo utrjena, kot je bila na zadnji tekmi. Da je s temi smučmi težko smučati na mehkem snegu, je še posebno vidno na treningu, ko smučamo na manj utrjenih podlagah,« je razložil 28-letni Gorenjec, ki je lani občutneje napredoval v veleslalomu, medtem ko je v minulih letih stagniral. S solidnimi rezultati si je priboril mesto reprezentanta A, medtem ko je bil še v minuli sezoni samoplačnik. Morda se komu zdi, da ga je ta neugoden status spodbudil, a sam pravi: »Če si samoplačnik, to ni spodbuda, ampak breme. Precej lažje je zdaj in upam, da bo tako ostalo.«