V zadnjih nekaj letih se je zdravljenje bolnikov z vnetno revmatično boleznijo pomembno spremenilo. Tako so bili na primer bolniki z revmatoidnim artritisom še pred desetimi leti obsojeni na trajne bolečine in in postopno izgubo gibljivosti v številnih sklepih. Zaradi tega so se pogosto soočali z težkimi osebnimi situacijami v zasebnem in delovnem okolju. Še pred petimi leti so bolniki z granulomatozo s poliangiitisom ali s sistemsko sklerozo, ki niso odgovorili na zdravljenjes kombinacijo metilprednisolona in ciklofosfamida, umirali, zdaj pa imajo realno možnost preživetja. Pri bolnikih s spondiloartritisi revmatologi niso več le tolažniki, temveč jim omogočajo tako rekoč normalno poklicno kaiero tudi pri poklicih v proizvodnji ali pa tam, kjer potrebujejo fine ročne spretnosti, na primer v kirurgiji ali slikarstvu, sta zapisala zdravnika.

Ker pa je revmatologov v Sloveniji premalo, zaradi dolgih čakalnih dob vsem bolnikom ne morejo omogočiti pregleda v zakonsko določenih rokih. Zato je še bolj pomembno, da o revmatoloških obolenjih izobražujejo vse profile zdravstvenih delavcev, še posebej družinske zdravnike, ki se prvi srečajo s temi pacienti. S priročnikom jim skušajo pomagati, da na specialistični pregled k revmatologu napotijo bolnike, ki to resnično potrebujejo ter da redno in skrbno spremljajo bolnike, ki jemljejo sintetična in biološka imunomodilirajoča zdravila.

Družinski zdravniki tako v priročniku najdejo praktične napotke za obravnavanje revmatičnega bolnika, o nujnih stanjih v revmatologiji, diagnostičnih postopkih, napotke o zdravljenju različnih tipov obolenj. Posebno poglavje je posvečeno zdravljenju revmatičnih bolezni z zdravili. Zadnje poglavje je posvečeno rehabilitaciji revmatološkega bolnika. lo