Nova knjižnica na kolesih bo imela računalniško izposojo prek brezžične povezave in stalen dostop do interneta, kar je novost med slovenskimi potujočimi knjižnicami. Ker bo kombi večji od prejšnjega, bo tudi opremljen z več in bolj raznovrstnim gradivom. Tudi računalnik za uporabnike ne bo manjkal, poudarja direktorica kam-niške knjižnice Breda Podbrežnik Vukmir.

Vrednost skupnega projekta ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, občin Kamnik in Lukovica ter Knjižnice Domžale in Matične knjižnice Kamnik znaša 125.760 evrov. Potujoča knjižnica je namenjena podeželju, zlasti bolj oddaljenim krajem in bralcem, ki ne morejo priti do knjižnic v Kamniku, Domžalah ali Lukovici. Obiskujejo jo večinoma otroci, mlade družine in starejši.

V občini Kamnik potujoča knjižnica vozi po Tuhinjski dolini, dolini Črne, pelje pa tudi do Vranje Peči in Tunjic. Ustavlja se na 19 izposojevališčih v prav toliko vaseh, načrtujejo pa še eno izposojevališče, pojasnjuje direktorica Podbrežnik Vukmirjeva.

Bralci običajno potujočo knjižnico že nestrpno pričakujejo na postajališčih, ugotavlja direktorica domžalske knjižnice Barbara Zupanc Oberwalder. V občinah Domžale in Lukovica se potujoča knjižnica ustavi na 23 izposojevališčih, kjer razveseljuje stalne bralce. Največ krajev obišče v dolini Črnega grabna, kjer so vasi posejane visoko nad dolino in je prihod potujoče knjižnice prvovrsten dogodek za prebivalce.