Včerajšnji poravnalni narok, na podlagi katerega bi družba Velinvestment in Slavko Marolt iz civilne iniciative Za zeleni Vič lahko sklenila poravnavo, je bil vse prej kot uspešen. Po besedah Marolta je bila družba Velivestment, ki jo je zastopal direktor Uroš Slivnik s svojim odvetnikom, pripravljena le nekoliko znižati višino odškodnine, ki jo zahteva od Marolta. Velinvestment namreč želi iztožiti 21.000 evrov odškodnine, ker naj bi Marolt s svojimi besedami okrnil ugled in dobro ime družbe.

Ugled in dobro ime Velinvestmenta, ki je ena od družb domnevnega mednarodnega preprodajalca anaboličnih steroidov Mihaela Karnerja, naj bi umazale Maroltove izjave, da sta družbi Velinvestment in Nipl le navidezni podjetji oziroma zgolj poštna nabiralnika iz Liechtensteina. Spomnimo, civilna iniciativa in Marolt, ki je njen član, so nasprotovali Karnerjevim načrtom, da bi na 2,4 hektarja velikem zemljišču na Viču zgradil velik stanovanjski blok. Medtem je Mestna občina Ljubljana že aprila letos prekinila pripravo predloga podrobnega prostorskega načrta za območje nekdanje tovarne Tovil, ki bi Karnerju omogočal načrtovano gradnjo.

Pravni zastopnik Velinvestmenta Andrej Jernejčič je včeraj ponovno zavrnil vse Maroltove navedbe in dodal, da sklicevanje na svobodo govora ne more opravičiti Maroltovih domnevno žaljivih besed, saj da je svoboda govora nedvomno omejena s pravico družbe do ugleda in dobrega imena. Jernejčič je včeraj vložil dodatne dokazne listine, ki naj bi potrdile utemeljenost tožbe. Maroltova zagovornica Urška Golob je storila enako, zato je sodnica Vanja Klavora prvi narok pred glavno obravnavo preložila na 20. februar.

Marolt je priznal, da ga je tožba nekoliko presenetila. A prepričan je, da ga Karner želi s tožbo le čim hitreje utišati. To potrjuje tudi dejstvo, da je Karner prek svojih družb družbi Velinvestment in Nipl lani zahteval začasno odredbo, ki bi Maroltu do pravnomočnosti sodnega postopka prepovedovala dajanje javnih izjav, a sta okrožno in višje sodišče zahtevo zavrnila. »Verjetno so mislili, da bom s tem, ko bom moral hoditi na sodišče, izgubil voljo in da bova jaz in civilna iniciativa nehala delovati,« je še dejal Marolt, ki meni, da bo razsodba v njegovem primeru določila meje pravic javnosti in civilnih iniciativ.