Strokovnjaki pravijo, da je problem okužb v bolnicah v Grčiji eden najresnejših v Evropi, rezi v zdravstvo pa ogroženost pacientov zgolj še povečujejo. Vse manj zdravnikov in medicinskih sester, ki morajo skrbeti za vse večje število pacientov, se poleg pomanjkanja osebja sooča tudi s primanjkljajem sredstev za zaloge. Posledično se varčuje pri osnovnih higienskih ukrepih, opozarja Marc Sprenger, direktor Evropskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC).

»Videl sem bolnice, kjer finančno stanje ni dovoljevalo niti najbolj osnovne zahteve, ko to rokavice, halje in alkoholne krpe,« je po dvodnevnem obisku v Atenah za Reuters povedal Sprenger. »Vedeli smo, da je Grčija v precej slabem stanju glede infekcij, ki so odporne na antibiotike, po obisku pa sem prepričan, da imamo glede tega problema zgolj še eno minuto do polnoči.«

Sprenger opozarja na nevarnost, da bi se odporne infekcije razširile po Evropi, če pacienti, ne dobijo primernega zdravljenja za visoko odporne okužbe tuberkuloze in podobnih bolezni.