Kot je povedala direktorica zavoda Janja Viher, so letos za dogajanje v sklopu prazničnih prireditev namenili kar 40 odstotkov manj sredstev kot v preteklem letu, kar pomeni okoli 75.000 evrov. Prav tako letos ne bo sicer tradicionalnega ognjemeta ob naznanitvi novega leta, denar, ki bi ga porabili v ta namen, pa bodo podarili za ljudi, ki so jim škodo nedavno povzročile poplave.

V Mariboru, kjer bodo po ponedeljkovi odpovedi uradnega prižiga praznične razsvetljave, danes to vendarle storili, trenutno že poteka miklavžev sejem pred Mariborskim gradom, kjer se predstavljajo turistična društva in mali obrtniki z unikatnimi izdelki. V drugem delu prazničnih dogajanj bodo od 20. do 22. decembra na isti lokaciji izpeljali še božično-novoletni sejem z nekaj dodatnimi vsebinami.

Najbolj veselo dogajanje je načrtovano za zadnje dni leta s koncerti nas Trgu Leona Štuklja. Prvi se bosta 29. decembra predstavili skupini Flirrt in Mi2, 30. december bo namenjen bolj umirjenim ritmom Guštija in Bilbi, silvestrski večer pa bo najprej zaznamovala skupina Tabu, nato pa Edvin Fliser in Show band klobuk.

Ker je Maribor zadnje dni novembra in prve dni decembra predvsem v znamenju protestov, ki so se doslej sprevrgli tudi v nasilje, bodo budno spremljali dogajanje in svoje načrte temu tudi prilagajali, je dejala Viherjeva.

"Prireditve želimo izpeljati in upam, da bodo tudi organizatorji protestov prisluhnili tem našim željam. Če pa se bodo slučajno kakšni dogodki pokrivali, se bomo za varnost občanov temu morali prilagoditi," je še povedala direktorica zavoda.

Del božično-novoletnega sejma v mestu, ki so ga poimenovali božična vasica, pa bo tudi letos organiziralo mariborsko javno podjetje Snaga. Če so lani stojnice postavili na Ulici škofa Maksimiljana Deržečnika, bodo letos sejemski prostor uredili na Trgu Leona Štuklja, božična vasica pa bo svoja vrata odprla 17. decembra. Nadgradili jo bodo z enotno dekoracijo, ves čas odprtja, to je do 30. decembra, pa se bo predvajala tudi božična in novoletna glasba.