Sklep EPK je bil že od vsega začetka predviden kot slavje za meščane, z vrsto različnih dogodkov ves konec tedna in brez uradnih govorcev.

Natančen program prihodnji teden

Ker je v zadnjem mesecu dni v Mariboru prišlo do vrste protestnih shodov proti županu Francu Kanglerju, ki so se sprevrgli v nasilje in vandalizem, bodo dogajanje ob zaključku EPK še bolj razpršili po mestu. Natančen program bodo javnosti predstavili na začetku prihodnjega tedna.

Če bo Kangler še na oblasti, zaključne prireditve EPK ne bo

Osrednja prireditev, ko bo Maribor simbolično predal naziv prihodnjima EPK - to bosta Marseille in Košice - naj bi potekala 15. decembra ob 19. uri na Trgu Leona Štuklja. Ta prenos insignij bo po novem načrtu po neuradnih navedbah potekal v Narodnem domu Maribor, na Trgu Leona Štuklja pa bodo potekale druge aktivnosti.

Pri zbiranju v takih okoliščinah lahko pride do nevarnosti

"Pri kakršnem koli zbiranju lahko pride do nevarnosti. Ta nevarnost je zelo očitna v sedanjih razmerah, ko so legitimne proteste zasenčile nasilne akcije," je v torek med pogovorom povedala generalna direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer. Ob tem je poudarila, da EPK ni političen projekt ampak je projekt za meščane, zato ga je treba tudi ustrezno zaključiti.