Z leti se dopinški primeri razčiščujejo. Kaj zdaj več veste o Lanceu Armstrongu?

Vsi dokazi, da si je pomagal z dopingom, so le posredni. Nekaj prič ga obremenjuje, predvsem so to bivši kolesarji. Pozitivnega testa uradno ni imel. Težava je pač bila, da se tedaj ni opravljalo tako imenovanih inteligenčnih testov. Dejansko je bil njegov pristop k dopinškim praksam korak pred kontrolo. Ker so poznali sistem, je pač tedaj poskrbel, da je bil v času odvzema vzorcev čist. Da bi mu za nazaj dokazali uporabo dopinga, pa je onemogočala zakonodaja, saj WADA za nazaj ni imela zakonske podlage razkriti starih vzorcev. Zdaj so pravilniki spremenjeni. Vzorce se shranjuje in lahko se jih z novimi metodami analizira za nazaj. Morda lahko že čez mesec ali leto z novim testom pregledajo tudi vzorce, stare osem let. Po mojem vedenju pa pozitivnega med njimi doslej še ni. Pobral je pač slavo in denar, čeprav ni bil čist.

Bi lahko testirali tudi stare vzorce, ki so bili podlaga za obtožbe anomalij v biološkem potnem listu slovenskega kolesarja? Če lahko obtožijo, lahko tudi oprostijo, če bi dobili nove podatke?

Ne, ker je primer temeljil na podlagi meril v biološkem potnem listu. Tudi ne vem, kakšne vzorce imajo, urinske ali krvne, ter kdo jih ima. Glede na izsledke biološkega potnega lista sem skeptičen oziroma imam določen pomisleke glede statistike. V podrobnosti biološkega potnega lista se sicer ne spuščam. Sem le strokovnjak za analizo vzorcev. mm