Predavatelji Dr. Lovro Žiberna, dr. Klemen Španinger, dr. Joško Osredkar in dr. Klemen Žiberna so razkrivali ozadje najbolj razširjenih oblik (EPO, transfuzije, rastni hormoni, steroidi), njihovo težavno odkrivanje (biološki potni list, farmacevtika) ter predvsem posledice za zdravje. Žiberna, sicer dejaven predvsem v kolesarskem svetu, je razkril, kakšen vpliv ima ostra protidopinška politika UCI. Čeprav so kolesarji najbolj na udaru, je tovrsten boj tudi vzor transparentnosti.

Španinger se je pohvalil, da je bil na študijski izmenjavi v francoskem laboratoriju, kjer so mu jasno pokazali pozitivne dopinške teste padlega heroja Toura Lancea Armstronga in tudi to, kako se je v zanko odkrivanja EPO ujela Slovenka Jolanda Čeplak. Žiberna je denimo razkrival široko uporabnost rastnega hormona, katerega test so zaradi težkega odkrivanja malce bolj izpopolnili šele letos. Genski doping je doping prihodnosti, ki ga morda v športu še ni, vedenje o tem pa sta razkrila eksperta dr. Jana Frank in dr. Rok Košir. Bolj laični javnosti, med katerimi je bila v zadnji vrsti tudi bivša vrhunska športnica svetovnega nivoja, sta jasno nakazala, da je to »vesoljska« znanost. Dokaz, da se dopinga lahko lotijo le najbolj poučeni. Odloča pa etika.

»Imam dostop do kilograma eritropoetina, a ni denarja, da bi prešel v nezaželene roke. O pristopu do tovrstne problematike odločajo etična načela,« je pripomnil Španinger. S tem je dal jasno vedeti, da doping ni le problem športnikov, ki edini vedno »nasrkajo«, pač pa tudi vseh ostalih vpletenih. Tudi znanstvenikov, farmacevtov, zdravnikov (v Sloveniji je le dva odstotka zdravnikov dovolj osveščenih o dopingu), trenerjev. Praksa v svetu sledi trendu, da zdravnike in trenerje v primeru asistence športnikom pri nedovoljenih dopinških praksah doleti dosmrtna prepoved delovanja v športu. In zastaralnih rokov ni.

Kako se lahko tudi z nizkim proračunom lotijo boja proti dopingu, je s skrbno pripravljeno analizo razkrivala Marija Anđelković iz Antidopinške agencije Srbije. Tudi to, da športniki iz različnih panog iščejo celo vrsto prehrambnih dodatkov, od katerih mnogi vsebujejo nedovoljene substance. To je bila le potrditev teze, da so zdravju škodljive dopinške substance vsedružbeni problem, ne le športa. Mimogrede, Svetovna antidopinška agencija WADA je letos Sloveniji izstavila račun za svoje delovanje v višini 12.000 evrov.