»Po poslovilni tekmi jeseni na Ljubljanici sem bil v čolnu trikrat do štirikrat, a le takrat, ko je sijalo sonce in ni pihal veter. Da bi se vrnil v tekmovalno areno, je manj kot odstotek možnosti. Redno sem aktiven tudi v telovadnici, a delam tisto, kar si želim. Še vedno se odločam, kaj bom počel v prihodnje. Opravil sem nekaj pogovorov, kriza vpliva na to, da moram spreminjati načrte, a zanesljivo ne bom počel le ene stvari. V slovenskem veslanju prihaja do menjave generacij, pozna se luknja, saj so kariere predčasno sklenili veslači, ko so bili pred osmimi leti obetavni in bi morali biti zdaj nosilci. Na Luku Špiku je odgovornost, da potegne voz naprej, medtem pa se priključijo mladi. Svetla prihodnost se obeta z mladincem Jernejem Markovcem,« je povedal Iztok Čop, ki kot športni upokojenec najbolj uživa ob koncih tedna, ko si zjutraj lahko privošči miren zajtrk z družino. Obenem se zaveda, da bo spomladi vseeno pogrešal Blejsko jezero in družbo za dvoboje.

Triintridesetletni Luka Špik bo sezono začel v enojcu, v katerem želi poseči po kolajni. »Če bodo možnosti za kolajno, sem odprt za različne kombinacije, za katere bomo potencialni kandidati vsi, ki bomo dobri. Malo sem še v dilemi o nadaljevanju kariere. Psihično in fizično sem pripravljen, a sem v dilemi, ali se res splača tako intenzivno trenirati glede na to, kako majhne so nagrade za uspehe, saj vrhunski rezultati v veslanju niso posebej cenjeni. Če bi dobil kakšno boljšo rešitev glede zaslužka, bi jo vzel z obema rokama,« je bil odločen Luka Špik. Miha Pirih je prejel posebno priznanje ob koncu kariere, a ostaja v veslanju kot trener. Jerneju Markovcu je pripadlo priznanje za najodmevnejši preboj leta, saj je med mladinci osvojil srebrni kolajni v enojcu na svetovnem in evropskem prvenstvu, med člani pa bron v dvojnem četvercu na evropskem prvenstvu.

V 60 letih so slovenski veslači nastopili na desetih olimpijskih igrah, s katerih so se vrnili s šestimi kolajnami. S svetovnih prvenstev za člane so prinesli 18 kolajn, za mlajše člane do 23 let 17, za mladince pa 26 odličij. »Slovenski družbi vračamo veliko več, kot od nje jemljemo. Z uspehi in organizacijo velikih tekmovanj smo postali pomemben igralec v mednarodni konkurenci,« je poudaril predsednik VZS Denis Žvegelj.