Tako so v Novi Sloveniji, natanko tri leta je od tedaj, zatrli Katarino Kresal, prejšnjo ministrico za notranje zadeve. Ki je imela zgolj dober namen in je bila daljnovidna. »En vodni top bomo nabavili, ker je to nekaj normalnega,« je rekla. Vodni top, ki ga še dandanašnji uporablja slovenska policija, je bil pač že takrat, decembra 2009, »starodobnik«. Izdelali so ga leta 1987 v mariborski tovarni TAM – Karoserist, potem pa je beštija dolgo stala v policijski garaži in brezkoristno rjavela. Kot falcon, na primer, predpotopni tanki T-55, Kacinove havbice, poljska bolnišnica, radarski sistemi in kar je še takšnih reči, ki jih država, če je pod srečno zvezdo rojena, potrebuje le enkrat v svojem življenju, a jih ravno takrat mora imeti pri roki, sicer jo vzame hudič (no, vzame jo tudi, če vodni top uporabi, a veliko kasneje in bolj spektakularno). Pred dvema letoma, ko je notranja ministrica objavila javno naročilo za nakup nove naprave za zatiranje prevratniških demonstracij, je Kresalova opozarjala, da ima policija težave z zagotavljanjem rezervnih delov za svojo artilerijo – kar ni bilo nič čudnega, tudi Tamov Karoserist je bil gotof, ko je v devetdesetih crknila domala vsa mariborska industrija. A ministrice niso poslušali in so tako dolgo udrihali po njej, da je nazadnje popustila: že objavljeno javno naročilo za nakup novega vodnega topa so preklicali, policija pa se je ob tem sklicevala na omejena finančna sredstva in varčevalne ukrepe.

Zdaj imamo, kar pač imamo: 25 let starega metuzalema z 9000-litrsko cisterno za vodo (vsako spodobno gasilsko vozilo ima večjo cisterno) in 400-litrskim rezervoarjem za gorivo, a mu to veliko ne pomaga, saj na 100 kilometrov pokuri od 30 do 40 litrov – pač odvisno od tega, kako težka je voznikova noga oziroma kakšna je nuja, da se top pojavi med demonstranti. Vozilo je, kajpak, brez katalizatorja, brez servo volana in brez klimatske naprave, da zračnih vreč sploh ne omenjamo. V središče Kanglerjevega Maribora sploh ne bi smelo zapeljati, ker je veliko prestaro. V resnici ni nikakršna naprava za zatiranje nasilnih demonstracij, ampak policijska brizgalna ali – kot je nekdo pripomnil na svetovnem spletu – kvečjemu mobilna avtopralnica.

Ko je Kresalova hotela državi dobro, je bil predsednik vlade Borut Pahor, on je vse potrdil, zato je za to sramoto tudi neposredno odgovoren! Namreč za sramoto, da je danes vlada, ki jo sestavlja tudi Nova Slovenija, prisiljena strašiti ljudi z muzejskim primerkom, pri čemer za solidno obvladovanje razmer ne bi potrebovala le enega, ampak vsaj dva vodna topova. In Borut Pahor bi moral prevzeti odgovornost tudi za kratkovidno varčevalno politiko, ki se ni in se še vedno ne zaveda, da takrat, ko morajo varčevati državljani, pač ni čas, da bi varčevala tudi vlada. Pa seveda ne bo odgovarjal, saj je medtem že utekel na drugi planet.