Okoljevarstveniki in nasprotniki gradnje plinskih terminalov v Žavljah so na nogah. Začeli so se namreč postopki za razlastitev 311 parcel na trasi Padriče–Žavlje, kjer nameravajo graditi podzemni vod za dovajanje električne energije plinskemu terminalu, strokovna komisija v deželni vladi Furlanije - Julijske krajine pa je kljub nasprotovanju tržaške občine in pokrajinskega odbora potrdila celovito presojo vplivov na okolje za načrtovani uplinjevalnik v delu tržaškega pristanišča v Žavljah.

Ker bi plinski terminal pomenil okoljsko katastrofo in nazadovanje gospodarske in turistične moči občin tudi v Sloveniji in na Hrvaškem, so se včeraj pri županu Milj Neriotu Nesladeku zbrali župani Kopra, Izole in Pirana ter podžupana Buj in Umaga. Tržaškemu županu ni uspelo priti, čeprav ravno tako nasprotuje terminalu. Dogovorili so se, da bodo enotno nastopili proti gradnji uplinjevalnika. Še v tem tednu bodo pripravili enotno besedilo proti gradnji, ki ga bodo še v tem mesecu dali v potrditev na vse občinske svete. Do konca meseca bodo predvidoma v Trstu pripravili srečanje vseh županov nasprotnikov, na isti dan pa bodo občanom ponudili, da izrazijo svojo voljo glede načrtovane gradnje plinskih terminalov. Pričakovati je, da bo podpora velika, saj plinskim terminalom v Tržaškem zalivu nasprotujejo domala vsi. To bodo nato poslali vladam v Rim, Ljubljano in Zagreb ter evropski komisiji in evropskemu parlamentu.

Prevladali poslovni interesi

V okoljevarstveni organizaciji Alpe Adria Green (AAG) so slovensko vlado že pozvali, naj nemudoma vloži tožbo proti Italiji na evropskem sodišču in s tožbo zavaruje varnost in zdravje svojih državljanov, biotsko raznovrstnost in naravno ter kulturno krajino na tem območju. »Plinska kriza med Rusijo in Ukrajino je vnovič opogumila načrtovalce plinskih terminalov v Tržaškem zalivu. Odločitev temelji izključno na poslovnih interesih vlagateljev, ne pa na temeljiti strateški presoji nacionalnih ali regionalnih potreb po energiji in zemeljskem plinu. Ne nazadnje se prihodnje leto začne gradnja plinovoda Južni tok,« pravi Vojko Bernard iz AAG. Okoljevarstveniki in drugi strokovnjaki so prepričani, da v Tržaškem zalivu ni varnostnih, prometnih in okoljskih pogojev za obratovanje plinskih terminalov in pristajanje tankerjev, ker je obala severnega Jadrana gosto naseljena, zaliv je zaprt, morebitna nesreča bi bila torej pogubna.

Slovenija je v preteklosti plinskim terminalom v Tržaškem zalivu že nasprotovala, sedanja vlada Janeza Janše pa se o tem vprašanju uradno še ni izrekla. »Na ministrstvu za kmetijstvo in okolje smo že pripravili gradivo, ki ga bo vlada RS obravnavala na eni od prihodnjih sej. S sprejetimi sklepi boste podrobneje seznanjeni po obravnavi gradiva na seji vlade,« so nam sporočili z ministrstva, ko smo jih povprašali, ali bodo vložili tožbo proti Italiji in na tak način poskušali ustaviti postopke. Poslansko vprašanje na to temo je na ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca in ministra za kmetijstvo Franca Bogoviča naslovila tudi poslanka Pozitivne Slovenije Tina Komel, ki je pred dnevi postala tudi predsednica odbora stranke Pozitivna Slovenija v Kopru.

Italija: Terminal je naša notranja zadeva

Bogovič je sicer pred časom na pogovorih z italijanskim ministrom za okolje in zaščito naravnih virov in morja Corradom Clinijem ponovil, da Slovenija nasprotuje načrtovanim plinskim terminalom v severnem Jadranu, kot alternativo pa izpostavil Južni tok, ki lahko po njegovi oceni na dolgi rok zagotovi dovolj plina za ta del Evrope. Vendar mu je italijanski kolega odgovoril, da je terminal v Žavljah le še notranja zadeva Italije, kar dokazujejo tudi zadnje odločitve strokovne komisije dežele Furlanije - Julijske Krajine. O tožbah takrat niso govorili. Vlogo Slovenije pri odločitvah Italijani dopuščajo le pri projektu gradnje off-shore terminala sredi Tržaškega zaliva in povezanega plinovoda. Kot je pojasnil Clini, okoljska ocena tega projekta še ni končana tudi zaradi problematike definicije varnostnega območja, ki bi lahko imelo vpliv na ozemeljske vode Slovenije in Hrvaške. Odvetnik Peter Močnik, ki v tožbi proti uplinjevalnikom na sodišču v Rimu zastopa združenje Greenaction Transnational, občino Koper in Republiko Slovenijo ter Paola Parovela, je zaradi odločitve strokovne komisije v Trstu vložil kazensko ovadbo proti deželnim funkcionarjem Furlanije - Julijske krajine, ki so kljub nasprotovanju občinskih in zdravstvenih ustanov izdali okoljsko integrirano dovoljenje za gradnjo uplinjevalnika v Žavljah. Zato odvetnik od tržaškega tožilstva zahteva, naj nemudoma zaseže vso dokumentacijo in naj zasliši vse prisotne. Predsednika dežele Furlanije - Julijske krajine Renza Tonda in njenega glavnega direktorja Danieleja Bertuzzija pa je odvetnik Močnik pozval, naj prekličeta izdano dovoljenje in naj ga ne pošiljata na pristojna ministrstva v Rim, saj bosta v nasprotnem primeru soodgovorna za morebitna nedovoljena dejanja.