Še preden so se na Hrvaškem začele tudi uradno prodajati smučarske vozovnice zagrepčanka, ki bi letošnjo smučarsko sezono našim južnim sosedom omogočale ugodno smuko na Mariborskem Pohorju, je sodelovanje med Športnim centrom Pohorje ter hrvaškima partnerjema Radio Kaj in spletnim medijem 24 Sati, ki sta bila pripravljena vozovnice subvencionirati, splavalo po vodi. »Naš poslovni partner iz Hrvaške Radio Kaj je s svojimi poslovnimi partnerji zaradi izredno negativne kampanje v slovenskih medijih odstopil od pogodbe, ki je bila osnova za izpeljavo projekta,« je prekinitev projekta, ki so ga v športnem centru začeli snovati lansko jesen, sporočil direktor Športnega centra Pohorje Srečko Vilar.

Podobni vozovnici, različni ceni

Prvi smučarji naj bi se po mariborskih strminah, če bodo vremenske razmere to dopuščale, spustili že čez dobrih deset dni. V želji, da bi tudi letos na smučišče privabili čim več smučarskih navdušencev, so jim v Športnem centru Pohorje že pred začetkom sezone ponudili različne sezonske vozovnice po akcijskih cenah. Ena izmed novosti bi morala biti tudi sezonska vozovnica zagrepčanka – HrvatSKI Pass 2012/2013, ki bi jo lahko kupili le hrvaški državljani, zanjo pa bi morali odšteti 99 evrov, oziroma 48 evrov za otroško vozovnico. Z nakupom vozovnice bi si hrvaški smučarji zagotovili nočno smuko od torka do sobote ter vsako soboto v sezoni še dnevno smuko.

A namen športnega centra, da na mariborsko smučišče privabi čim več prebivalcev hrvaškega glavnega mesta, je med Mariborčani naletel na negativen odziv. Domačim smučarjem so v športnem centru namreč ponudili sezonsko vozovnico mariborčanka, ki prav tako omogoča nočno smuko od torka do sobote ter še dodatnih deset smučarskih dni v sezoni, a je bilo zanjo treba odšteti 295 evrov za odraslega smučarja in 199 evrov za otroško vozovnico. »Zagrepčanka je diskriminatorna,« so bili na smučarskih spletnih forumih kritični nekateri Mariborčani, ki so prepričani, da bi morali biti kot domačini upravičeni do bolj ugodnih vozovnic, tako kot je to urejeno na nekaterih avstrijskih smučiščih.

Na očitke Mariborčanov, da denar za delovanje mariborskega smučišča že prispevajo s finančnimi sredstvi, ki jih smučišču vsako leto zagotovi mariborska občina in so tudi zato upravičeni do popusta pri nakupu smučarskih vozovnic, pa Vilar odgovarja, da so občinska sredstva namenjena delovanju kabinske žičnice: »Subvencija ni v nobeni povezavi z delovanjem ostalega smučarskega sistema na Pohorju.«

Akcijska ponudba odpovedana

V pohorskem športnem centru so nad negativnim odzivom javnosti, ki je hrvaške partnerje odvrnil od sodelovanja, neprijetno presenečeni. »Namen akcije ni bil postavljanje drugih smučarskih vozovnic v slabši položaj, šlo je za širšo marketinško akcijo, ki pa žal ni bila pravilno razumljena in je dobila izredno negativno konotacijo,« razplet obžaluje Vilar. »Podobno akcijsko ponudbo smo želeli pridobiti tudi za naš lokalni trg, vendar nam ni uspelo zagotoviti partnerja, ki bi bil pripravljen subvencionirati smučarske karte. Morda nam uspe prihodnjo smučarsko sezono,« je kljub prekinjenemu sodelovanju optimističen vodja prodaje in marketinga v Športnem centru Pohorje Iztok Kvas in poudarja, da je bila letos domačinom že na voljo ugodna vozovnica za 49,90 evra. Zagotovili so si jo lahko naročniki časopisa Večer in njihovi družinski člani, ki živijo v skupnem gospodinjstvu, velja pa za dnevno in nočno smuko vse četrtke v smučarski sezoni. »Naše poslanstvo je na Mariborsko Pohorje privabiti čim več smučarjev, zato si bomo tudi v prihodnje prizadevali pridobiti partnerje, ki bodo pripravljeni podpreti kak podoben projekt,« je še napovedal Kvas.