Tako terminal v Žavljah kot drugi terminal na morju, za katerega v Rimu že pripravljajo potrebne dokumente, bi imela skrajno negativen vpliv na okolje, zdravje in varnost prebivalcev na območju Italije, Slovenije in Hrvaške, so se strinjali župani iz treh sosednjih držav.

Obenem so župani opozorili tudi na to, da bi terminali pomenili nazadovanje gospodarske rasti občin na tem območju, ki se v zadnjih letih razvija predvsem v smeri turizma in storitvenih dejavnosti, so sporočili z izolske občine.

Kot napovedujejo, bodo župani omenjenih občin še v tem tednu pripravili enotno besedilo, ki ga bodo poslali občinskim svetom v potrditev še pred koncem leta. V vmesnem času pa bodo organizirali srečanje vseh županov, ki nasprotujejo terminalu. Srečanje bo predvidoma v Trstu, na isti dan pa bodo vse občine priredile t.i. zeleni dan, ko bodo povabile občane, da izrazijo svojo voljo glede načrtovane izgradnje plinskih terminalov. Izsledke tega dneva bodo občine poslale vladam v Rim, Ljubljano in Zagreb ter Evropski komisiji in Evropskemu parlamentu, so še zapisali v sporočilu za javnost.

V zadnjih tednih se kopičijo pozivi k zaustavitvi načrta postavitve plinskega terminala španske družbe Gas Natural v Žavljah pri Trstu. Projektu med drugim nasprotujejo tudi okoljevarstveniki iz organizacije Alpe Adria Green (AAG), ki so slovensko vlado pozvali, naj toži Italijo pred Sodiščem EU in Evropsko komisijo. Če odgovora vlade do 10. decembra ne bo, pa bodo začeli zbirati podpise za referendum.

Na ministrstvu za kmetijstvo in okolje so glede morebitne tožbe Italije pred dnevi pojasnili le to, da so že pripravili gradivo, ki ga bo vlada obravnavala na eni od prihodnjih sej.

Kljub pritožbi AAG ter občin Koper, Milje in Dolina na upravnem sodišču postopki za umestitev terminala pri Žavljah tečejo dalje. Tako je dežela Furlanija - Julijska krajina pred dnevi kljub negativnemu mnenju tržaške občine in pokrajine dala soglasje odobritvi integriranega okoljskega pooblastila za uplinjevalnik, gradnjo pa vseskozi zagovarja tudi italijanski minister za okolje Corrado Clini.