Po nestrokovnih ocenah se je v središču Maribora včeraj zbralo okoli 12.000 protestnikov. Žal je bilo med njimi tudi več sto takšnih, ki so se demonstracij zoper osovraženega župana Franca Kanglerja udeležili zgolj z namenom, da bi povzročali izgrede. Policija se je tokrat izkazala z zadržanostjo. Večtisočglavo množico je začela razganjati šele po tistem, ko je resno grozilo, da bi utegnil občinsko poslopje zajeti požar zaradi bakel in pirotehnike, ki so jo huligani metali vanjo. Sledili so spopadi med policijo in nasilneži, ki so se zavlekli v pozne večerne ure.

Kot na minulih mariborskih »vstajah« se je tudi včerajšnja demonstracija začela mirno in brez nasilja, ljudje so prinesli rože, drugi nagrobne sveče, nekdo je na trg pripeljal celo kozo, najbrž zaradi zadnjega kanglerizma o »črnem kozlu«.

Proteste spremljal kulturni program

Prvič je med zborovanjem potekal kulturni program, ki so ga pripravili sodelavci mariborskega študentskega radia Marš. »To, kar doživljamo zdaj, ni samo problem Maribora, temveč vse Slovenije in sveta, v katerem živimo,« je zbranim skozi šibko ozvočenje sporočal mariborski sociolog Andrej Fištravec. »Nastopil je čas za spontan upor vseh nas, ki nam je mar za to mesto,« je opozarjal galerist Primož Premzl in citiral Mahatmo Gandija: »Najprej so nas ignorirali, nato zasmehovali, potem pretepali, ampak na koncu bomo zmagali mi.«

»Resnica smo mi, ki tu stojimo in nimamo kaj zgubiti,« je v Maršev mikrofon govoril Teodor Lorenčič, ki na Univerzi v Mariboru skrbi za stike z javnostjo. »Ta resnica v tem mestu in v tej državi je: laži, kraja, nepotizem, klientelizem, gnoj! Mi pa dokazujemo, da smo zdravi del te družbe, mi smo njeno zdravilo. Zavedati se moramo, da Franc Kangler predolgo razmišlja o svojem odstopu. Enako počne tudi mestni svet. Postavimo jim rok: 24 ur.«

Josip Rotar, predsednik mariborske kolesarske mreže, je zatem na trgu izpeljal še neformalne volitve z dvigom rok. Rezultat tega glasovanja je bil soglasen: Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora, mestni svet pa naj se razpusti. Kangler njihovega poziva seveda ni upošteval. Žal se je Maršev glasbeno-govorniški program sklenil prej, kot so avtorji načrtovali, saj je gospod, ki se nam je predstavil kot Metod iz Dragučove, na trg privlekel bistveno močnejše ozvočenje in zatem sam ljudi pozival k uporu. A tudi njegov »program« ni trajal dolgo, ker se je žarišče protestniškega dogajanja preselilo pred mestno hišo, kamor je nekdo postavil balo sena in jo zažgal.

Policisti sprva stoično prenašali provokacije, a nato...

Tam je bilo policije sprva bistveno manj kot na prejšnjem protestu, ki so ga zaznamovali hudi izgredi – dostop do glavnega vhoda občinske stavbe je včeraj oviralo komaj 30 pripadnikov posebnih policijskih enot. Zato agresija tistih, ki so hoteli zgolj netiti izgrede, ni naletela na policijsko »provokacijo«. Policisti so namreč stoično prenašali, da so jim za hrbti in pod nogami pokale petarde in doma narejena še glasnejša eksplozivna telesa.

Izgredniki, med katerimi je bilo veliko zamaskiranih očitno mladih mož, so resda nekaj granitnih kock vrgli tudi proti motečim fotografom in snemalcem, večino pa so jih lučali v občinsko stavbo, na kateri so razbili več šip, skupila pa jo je tudi avtobusna postaja.

revidnost policije je bila razumljiva tudi zato, ker so se huligani zelo dobro organizirali in se pripravili na načrtovane incidente. V bližini Trga generala Maistra so denimo policisti našli več nevarnih predmetov: lesene palice, bencin, granitne kocke pa tudi plinske maske, in so vse to zaplenili. S policijsko miroljubnostjo je bilo konec okoli 19. ure, ko so nepridipravi s kamni razbili več šip in so poskušali v pisarne vreči še bakle, zato da bi tam zanetili požar.

Po Razlagovi ulici je z bližnjega parkirišča priteklo več kot sto policistov v oklepih, ki so se v »valovih« zaganjali v množico – dogajanje pred občino je namreč še zmeraj spremljalo najmanj 2000 radovednežev. Ti so večinoma zbežali na Trg svobode, na katerem je še zmeraj vztrajalo prav toliko miroljubnih ljudi, ki so upoštevali pozive iz policijskega helikopterja in so se kar hitro razkropili po mestu. Sledil je nekakšen pozicijski boj med več sto huligani in policijo, v katero so letele kocke, palice, prometni znaki, koši za smeti, skratka vse, kar so nasilneži dobili v roke.

Policijska taktika za opazovalce ni bila povsem razumljiva. Zdelo se je, da so hoteli razgrajače odgnati nazaj na izpraznjen Trg svobode, kjer bi jih obkolili, vendar jim to očitno ni uspelo, saj so se huligani in več sto opazovalcev umaknili na bližnjo Partizansko cesto in na nekdanjo Svetozarevsko ulico, ki je zdaj del prenovljenega Trga Leona Štuklja. Ko je množica okoli 20. ure pred frančiškansko cerkvijo obkolila približno 50 policistov, so policijski šefi ocenili, da je nastopil čas za razganjanje množice s solzivcem, ki so ga čez pol ure uporabili še drugič, saj se je približno tisoč protestnikov vrnilo na Trg svobode.

Ljudje so se spet razkropili, več sto pa se jih je umaknilo na Trg Leona Štuklja, kjer se zgodil novi konflikt s policijo, podobne scene pa so se sočasno odvijale še na številnih drugih lokacijah po mestu, denimo na Glavnem trgu, kjer je še do 21. ure vztrajalo blizu 1000 ljudi.

Po podatkih policije so odvzeli prostost najmanj 60 ljudem, iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor pa so sporočili, da so do devete ure zvečer sprejeli enajst poškodovanih: sedem policistov in štiri protestnike. Vsi so utrpeli lažje poškodbe, predvsem udarnine, opraskanine in zvine.

In še to: med protesti so neznanci na Pobrežju podrli razvpito napravo za merjenje hitrosti. To je bil že 12. uničeni lačni franc.