S svetovnim prvakom Jakovom Fakom, srebrno štafeto, bliskom Klemenom Bauerjem in jeklenim Janezom Maričem so v slovenskem okolju razumljivo veliko na očeh. Prve tekme so, kot v večini zimskih panog, vsaj tako pomembne kot januarski niz velike nemške turneje ali svetovno prvenstvo. In brez dvoma so prve tekme že jasen odraz vsaj za decembrski niz. Tokrat še toliko pomembnejši zaradi vnovičnega prihoda karavane svetovnega pokala na Pokljuko. In to že čez teden dni.

Po drugi plati je biatlon loterija. In se bo kocka obrnila drugače že v petek, soboto ali nedeljo na Tirolskem. Vendar ima biatlon svoje zakonitosti. Tek je osnova. In prav v teku so bili zimski lovci daleč od nedvomno že dokazanih sposobnosti. S slabšim tekom se velikokrat podira tudi s tem povezano streljanje. V biatlonu je glava vsaj 70 odstotkov. Tu se skriva tegoba prevelikih pričakovanj. Po drugi plati je res, da tudi lanske sezone na istem prizorišču slovenska zasedba ni začela bistveno bolje.

Da skromen začetek sezone ni izjema ali zgolj pomanjkanje sreče na biatlonski loteriji, kaže tudi pokal IBU v Beitostolnu, kjer je B-reprezentant Lenart Oblak pokazal boljšo formo od A-reprezentanta Simona Kočevarja. Enakovreden Notranjcu iz Loža je bil celo mladinec Primož Pančur. Ob tem vzgoja mlajših v slovenski reprezentanci nikoli ni slovela. Prej je vzgoja dolgoletna tegoba, ki jo vodstvo reprezentanc brez brige pušča v ozadju, saj vendar imajo zvezdnike Faka, Bauerja, Gregorinovo, Mariča. Ob tem ne gre prezreti, da je vsaj Gregorinova odmaknila zastor nad tegobami ženskega biatlona, ki je sicer v še večji »buli«. Ženska štafeta je sestavljena zgolj v načrtih.

Velik del skrivnosti katastrofalnega začetka se morda skriva v »idealnih« razmerah, ki so jih imeli zadnje pripravljalno obdobje na gostoljubni domači Pokljuki. Poceni Pokljuka namesto dražje Skandinavije bo v tem primeru sila draga naložba. Med konkurenco ni bilo znamenj, da bi se razmerja obrnila drugače od že videnih. Le ruski in nemški biatlonci so začeli siloviteje, kar je zaradi Sočija in pritiska prve biatlonske sponzorske velesile razumljivo. Ali pa je tekaški trener Uroš Velepec morda zavestno žrtvoval prve tekme, da se bodo varovanci potem izstrelili in se pokazali v najboljši luči na Pokljuki?