Kranj. Lani aprila so zveneče najavili nov stanovanjski kompleks v Kranju, zdaj pa podjetje ABCFIN sporoča, da ustavlja vse aktivnosti za gradnjo soseske, ki bi imela v prvi fazi 149 stanovanj. Po dogovoru z mestno občino Kranj bi morali v okviru soseske zgraditi tudi podjetniški inkubator.

Ves projekt je bil ocenjen na več kot 50 milijonov evrov, skupaj naj bi na odlični lokaciji nad Savo zgradili okoli 400 stanovanj. Lani so predstavili sosesko, ki so jo zasnovali tudi angleški strokovnjaki, a prav angleški vlagatelji so se tudi prvi dokončno umaknili iz projekta, ki je sicer vzbudil veliko zanimanje pri mogočih kupcih. Čeprav so pridobili tudi gradbeno dovoljenje in skoraj pred letom dni podrli ostanke nekdanje kranjske mlekarne, je zdaj postalo jasno, da banke niso dovolj zaupale projektu in tako ABCFIN ni dobil sredstev za naložbo. Še nedavno tega se je kot mogoče partnerje omenjalo avstrijske investitorje, zdaj pa se gradnja odmika za nedoločen čas.

Soseska je bila moderno zasnovana, s številnimi spremljajočimi objekti – od vrtca do trgovine – in najavljeno ceno okoli 1800 evrov za kvadratni meter. Očitno pa je splošna kriza načela tudi zaupanje v kranjski trg nepremičnin. Tudi zato, ker je dobesedno čez cesto okoli 100 neprodanih stanovanj v novih blokih in ker v Kranju v nekaj mesecih pričakujejo gradnjo poslovno-stanovanjskega kompleksa Jelen na samem obrobju starega mestnega jedra. Čeprav cene stanovanj, tudi rabljenih, v Kranju ne padajo drastično, je tudi v gorenjski prestolnici vse več zgrajenih in praznih stanovanjskih objektov. Vsekakor pa je sedanji umik vlagateljev začasni zaključek največje stanovanjske gradnje na Gorenjskem, kjer ni manjkalo potencialnih kupcev, ki so celo že rezervirali stanovanja.