Izrael bo gradil tudi na spornem koridorju E1, ki se nahaja med judovsko naselbino Male Adumim in Jeruzalemom. Napoved so obsodili tako v ZDA kot v Evropi, generalni sekretar ZN Ban Ki Moon pa je v nedeljo opozoril, da je to "skoraj usoden udarec" za mirovni proces.

Strokovnjaki opozarjajo, da bi gradbeni posegi v koridorju E1 povsem blokirali ozek pas zemlje, ki se nahaja vzhodno od Jeruzalema, severni del Zahodnega brega pa bi odrezali od južnega.

Britansko zunanje ministrstvo je danes zaradi načrtov judovske države na pogovor poklicalo izraelskega veleposlanika Daniela Tauba. Tudi v Parizu so na sedež francoske diplomacije poklicali izraelskega veleposlanika Josija Gala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

''Tokrat ne bo ostalo samo pri obsodbi''

Izraelski časnik Haaretz je pred tem poročal, da v Londonu in Parizu razmišljajo, da bi na posvetovanja poklicali svoja veleposlanika v Izraelu. "Tokrat ne bo ostalo samo pri obsodbi, sprejeti bodo resnični ukrepi proti Izraelu," je za časopis povedal visok evropski diplomat.

Velika Britanija in Francija po pisanju Haaretza, ki se sklicuje na diplomatske vire, usklajujeta svoje ukrepe in razmišljata tudi o odpoklicu svojih veleposlanikov iz Tel Aviva. Odločitev naj bi bila znana še danes.

Palestinci ostro nasprotujejo gradnji v koridorju E1, saj bi zasedeni Zahodni breg razdelil na dva dela, severni in južni, ter ga odrezal od Jeruzalema, kar bi dejansko onemogočilo ustanovitev palestinske države.